2019. február 15., péntek

ORBÁN MEGSÉRTŐDÖTT, A NATO-BÓL VALÓ KILÉPÉST TERVEZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.02.15.


Orbán megsértődött, hogy még a Trump-kormányzat külügyminisztere is számonkérte rajta a demokratikus jogokat, a sajtószabadságot, a civil társadalom üldözését, a CEU elleni hajtóvadászatot, és az oroszbarátságot, a kínaiak világhatalmi törekvéseinek támogatásáról nem beszélve, ezért egyértelművé tette, hogy ha őt a NATO korlátozza az önkényuralom fenntartásában, és ha bárki leckéztetni próbálja, akkor burkoltan azt üzente, hogy Magyarországot kilépteti a NATO-ból.

Nem gondolom, hogy Magyarország katonai biztonságát a NATO-ra lehetne alapozni” – ennél súlyosabb mondat még nem hangzott el az 1989-es demokratikus rendszerváltás óta. Ha ezt a mondatot Orbán elé teszi valaki a kilencvenes években (amikor még demokrácia volt Magyarországon), lehülyézte volna az illetőt. Nem a világ változott meg, hanem ő. Orország éppúgy a függetlenség, a szabadság ellensége, mint korábban, a NATO pedig elsősorban az amerikai haderő miatt az egyetlen katonai tömb, amely ettől a veszélytől képes megvédeni az országot. A magyar haderőt pedig szembeállítani a NATO-val, mintha a magyar haderő fejlesztése nem a NATO része lenne, arra utal, hogy Orbán hosszútávon a NATO nélkül képzeli Magyarország biztonságát.

Szinte döbbenetes, hogy Magyarországon egy ilyen mondat minden következmény és egy hangos ellenvetés nélkül elhangozhat. Egyrészt, ha eljátsszuk azt, hogy Magyarország nem Orbán Viktor tulajdona, hanem egy “demokratikus” állam, akkor Orbánnak lehetne erről legfeljebb egy véleménye, de nem dönthetné el ezt egyszemélyben. Ez az ember tulajdonának tekinti Magyarországot, amellyel azt tesz, amit akar. Ha szóvá teszi bárki a zsarnokságot, a jogállam felszámolását, a magyar emberek jogfosztását, üldözését, közpénzen való félrevezetését, becsapását, akkor a kritikát nem tűri, és mint egy óvodás, akkor ő kilépteti Magyarországot a NATO-ból. Mert ha vesz öt tankot és három helikoptert, akkor azt képzeli, hogy Magyarország képes megvédeni magát egy ellenséges támadással szemben.


De ennél többről van szó. Orbán nem érzi jól magát a NATO értékközösségében. Nem vallja ezeket az értékeket. Nem arról van szó, hogy a NATO nem lenne elég megvédeni Magyarországot, de az ő magyar hovédsége igen. A NATO nélküli katonai biztonságról beszél ez az ember. Belegondolt valaki, hogy mit mond? Az irdatlan amerikai hadsereg és technika nem elég, ehhez Orbán bakáira van szükség? Éppen azért léptünk be a NATO-ba, hogy ne kelljen egy ekkora hadsereget saját erőből fenntartani. A demokratikus értékközösség katonai szövetsége megvéd bennünket. De ha nem valljuk ezt az értékközösséget, és attól függetlenné akarunk válni, akkor a NATO-n kívül van a helyünk. Ez nem vitás. Ha nem a NATO ellen beszélne, azt mondaná, hogy Magyarország katonai kiadásai erősítik a NATO erejét.

Orbán egyrészt arra épít, hogy a szomszédos országok az EU-tagságuk miatt nem jelentenek veszélyt Magyarországra, Oroszországtól pedig azért nem kell félni, mert az oroszokkal kiváló viszonyt ápol, a demokratikus Nyugat lerombolásában való érdekközösség az orosz szövetségi rendszer részévé teszi. Az oroszok pedig nem akarnak idejönni, ha Orbán úgyis megteszi, amit akarnak. Orbán Putyinnak már egy ugyanolyan kiszolgálója, mint a volt szovjet köztársaságok élén levő egykori kommunista diktátorok. Putyin csak az olyan ellenálló országok elfoglalásán gondolkodik, mint Ukrajna, amely inkább európai ország akarna lenni, mint orosz gyarmat. Orbán Magyarországa olyan, mint egy volt szovjet tagköztársaság, az oroszok gyarmata...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.