2019. február 12., kedd

POGÁTSA: A FIDESZ NEOLIBERÁLIS POLITIKÁT FOLYTAT, AMI ELLEN HARCOLT ELLENZÉKBEN

MAGYAR HANG
Szerző: B. MOLNÁR LÁSZLÓ
2019.02.11.


A szegénység felszámolását ígérte, és hétpontos családvédelmi programot jelentett be Orbán Viktor vasárnap az immáron hagyományos évértékelőjében. Az elhangzottakat Pogátsa Zoltán közgazdász és szociológus értékelte a Magyar Hangnak. Álláspontja szerint az igazi családbarát intézkedés az lenne, ha a szülőknek rendes bért és kevesebb munkaidőt garantálna a kormány.

Csak a régi lemez: munkaalapú állam

Olyan országokban sikerült a szegénység felszámolása, mint például a skandináv államok, ahol különböző szociális intézkedésekkel értek el eredményeket. Ám – mutatott rá – Orbán Viktor továbbra is kitart amellett, hogy ami máshol jól működött, mint a jóléti állam, az már idejét múlt, és továbbra is a munkalapú államban hisz.

Éppen ezért abszolút nem sikerült, és nem is sikerülhet a szegénységet felszámolnia Magyarországon, ugyanis éppen azok a szociálpolitikai intézkedések hiányoznak ehhez, amiket éppen ő számolt fel

– fejtette ki lapunk kérdésére a nemzetközi politikai gazdaságtan szakértője.

Márpedig Orbán Viktor immár hagyományos évértékelőjéből kiderült: továbbra is kitart a kormány amellett, hogy nem jóléti intézkedésekkel, hanem munkaközpontú világgal kell a szegénység ellen küzdeni.

Pogátsa szerint nem egyszeri, állami kegyre van szükség az úgynevezett családvédelmi programban, hanem arra, hogy a dolgozó szülők rendes bért kapjanak, kevesebb legyen a munkaidejük, hogy több időt lehessenek a családtagjaikkal, gyermekeikkel. – Számomra ezt jelenti a családvédelmi politika, ami stabil, kiszámítható bérrendszerre épül. Ráadásul nem a harmadik és negyedik gyermek, hanem az első kettő születését kellene elsősorban támogatni. A fiatal házasok számára a lehetőségét kell megteremteni ahhoz, hogy létbiztonságban érezvén magukat több gyermeket is vállaljanak – vélekedett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.