2019. február 11., hétfő

TELJESÜL ORBÁN ÁLMA: HÁROM GYEREK, HÁROM SZOBA, NÉGY KERÉK, DE KI NYER VELE?

HVG ONLINE
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2019.02.11.


Megpróbáltuk összeszámolni, mennyi pénzébe kerülhet az adófizetőknek az az ígérethalom, amely a miniszterelnök évértékelőjén hangzott el. Több százmilliárd forintról lehet szó, ám a családvédelmi akcióterv leghangzatosabb pontjai valószínűleg nem sokakat fognak lázba hozni.

1 Fiatal házasok gyermekvállalási támogatása

Minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, 10 millió forint kedvezményes kölcsönt kaphat. A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a másodiknál újból 3 év haladékot kap, és elengedik a tőketartozás harmadát, ha pedig még egy gyerek születik, az egészet elengedik.

Nem tűnik túl életszerűnek, hogy a nőkre rátukmálják a hitelt, hiszen ahhoz is kell fedezet, hogy valaki azt törleszteni tudja. De az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy minden nő az anyakönyvvezetőtől egyből a bankba megy. Az első házasságot kötő nők száma nagyjából 40 ezer, és mintegy 90 százalékuk 40 év alatti. De tegyük fel, hogy megnő a házasodási kedv, és akár 40 ezres lehet az érintettek köre. Ez 400 milliárd forintos tétel – ám nem az államé, hiszen az csak a kamatkedvezmény költségét vállalja át, ami ennek töredéke.

Persze nem világos, hogy a tízmillió forintos hitel mire jár? Lakás megszerzésére, felújítására szóló jelzáloggal terhelt kölcsön vagy szabad felhasználású? Mindez nemcsak a kötöttségek miatt lehet érdekes, de azért is, mivel ezeknek a kamatai között több százalékpontos eltérés lehet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.