2019. február 9., szombat

ÚJ PÉNZÜGYI RENDSZER KÉSZÜL, A BANKKÁRTYÁKAT IS KINYÍRHATJA

PORTFILIO
Szerző: TURZÓ ÁDÁM PÁL
2019.02.08.


Yves Mersch, az EKB igazgatótanácsának tagja szerint az azonnali fizetési rendszerek alkalmasak a kártyatársaságok régóta tartó duopóliumának megtörésére, a keresedők a bankkártyák alternatíváját láthatják ebben. Mersch az egységes európai fizetési piac (SEPA) eddigi kudarcairól, és a lehetséges megoldásokról is beszélt.

A Visa és a Mastercard együttesen a bankkártyás tranzakciók 80 százalékát kezelik Európában, a EKB az elmúlt 12 évben folyamatosan dolgozott azon, hogy a két kártyatársaság erőfölényét enyhítse a kontinensen. Az interchange díjak korlátozása volt ehhez az egyik fontos eszköz, de a bankokat is arra sarkallták, hozzanak létre egy új, harmadik nagy kártyatársaságot, hogy a két mamuttal fel tudják venni a versenyt, de mindeddig süket fülekre leletek ezzel a kezdeményezéssel.

Egy minap Brüsszelben tartott előadásában Yves Mersch az egységes európai fizetési rendszer (SEPA) kezdeményezés hibáiról beszélt. Kifejtette:

"a nemzeti bankkártya sémák nem működnek külföldön, csak a globális kártyatársaságokon keresztül lehet Európán belül más országokban kártyával fizetni. Az azonnali fizetési rendszer megjelenése a kontinensen azonban alaposan átírhatja a szabályokat."

A szektor az európai szintű azonnali fizetési infrastruktúrát (SEPA, TIPS) látja alkalmasnak arra, hogy a különböző nemzeti szintű bankkártyás sémákat összekössék. Ehhez az banki ügyfelekre szabott fizetési szolgáltatások bevezetésére lenne szükség. Egy így létrehozott közös rendszert egy egységesített európai logóval, branddel támogathatnának - mondta Mersch.

Egy még ennél is radikálisabb lépéssel a bankkártyákat és a kártyatársaságokat egy az egyben ki is lehetne venni a rendszerből, ha a pénztáraknál az azonnali fizetést használnák a kereskedők.

"A kereskedők számára költséghatékony alternatívát jelenthet egy azonnali fizetési megoldás. Egyre több európai országban jelennek meg ilyen megoldások, fontos lenne, hogy ezeket egész Európában elérhetővé tegyék."

Az EKB munkacsoportot állított fel, melynek feladata, hogy az integrált európai fizetési piac akadályait lebontsák...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.