2019. március 6., szerda

A NÉPPÁRT LEGFŐBB VEZETŐI TÁMOGATTÁK, HOGY WEBER ULTIMÁTUM ELÉ ÁLLÍTSA ORBÁNT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.03.06.


- Besokallt a Néppárt, hogy már megint hülyére akarja venni a Fidesz 

- Hosszú távra eldönti a Fidesz (és Magyarország) helyét Európában, miként dönt most a miniszterelnök

- Piros sarokban: Macron, kék sarokban: Orbán az európai választások előtt 


Bild Zeitung

Ultimátumot adott a Néppárt frakcióvezetője Orbán Viktornak, már ha a kormányfő egyáltalán az EPP tagja akar maradni. Weber azt követeli, hogy azonnal és véglegesen állítsák le a Brüsszel-ellenes kampányt, a miniszterelnök kérjen bocsánatot a tagpártoktól, végül pedig hogy tartósan Budapesten működhessen a CEU, és újra adhasson ki amerikai diplomát. Hozzátette, hogy a magyar vezetőnek van lehetősége hogy bizonyítsa: osztja a néppárti normákat. De a demokratikus elvek és a politikai stílus bizonyos kérdéseit nem lehet megkerülni.

A bajor politikus, aki idáig igyekezett nem kiélezni a vitát, most azt nyilatkozta, hogy Orbán el akarja hagyni a pártcsaládot, ám ő még tesz egy utolsó kísérletet. Megerősítette, hogy a kizárásról a döntést a Politikai Gyűlés március 20-án hozza meg, de a dolgok a magyar félen múlnak. A kereszténydemokrata értékekről azonban nem lehet alkudozni, ennek megfelelően még ebben a hónapban tisztázni kell tenni az ügyet. Megjegyezte, hogy a magyar miniszterelnök nem Kohl örökségét képviseli, az egykori kancellártól messze állt a félelemkeltés. Ő megpróbálta volna egyben tartani az EU-t, és semmiképpen nem adott volna fel egyetlen központi értéket sem.

Weber úgy látja az Orbán által felvetett európai migrációs ügynökség kapcsán, hogy itt nem kelet-nyugati vitáról van szó. Valójában a nyitott kapukat hirdető baloldal áll szemben a jobboldali radikálisokkal, akik kétségbe vonják a menekültek méltóságát és be akarnak zárkózni, míg a kereszténydemokraták összhangba próbálják hozni az ellenőrzést és az emberséget. A konzervatívok bizottsági elnökjelöltje reméli, hogy az Orbán-ügy nem árnyékolja be a választási kampányt, mert vannak sokkal fontosabb témák is, semmit egyes politikusokról vitázni.

FT

Manfred Weber a Néppárt elnökének küldött levélben is megerősítette, hogy Orbán Viktor csakis a három feltétel teljesítése esetén maradhat a Néppárt tagja, ellenkező esetben két hét múlva a kizárás vár rá. A Daulnak címzett üzenet hangsúlyozza, hogy vannak más kérdések is, amelyeket helyre kell tenni, de az említett három nem tűr halasztást. Ha a Fidesz március 20-ig hajlandó engedni, akkor azzal jelezné, hogy továbbra is a konzervatív pártcsaládhoz akar tartozni – hangsúlyozta a bajor politikus. Ellenben ha erre nem hajlandó, akkor nincs más választás, mint, hogy meg kell tőle válni.

ZDF

A Bizottság első embere félreérthetetlenül megerősítette, hogy Orbán Viktor immár nem tartozik a Néppárthoz, és nem maradhat következmények nélkül a Brüsszel-ellenes hadjárat. Juncker visszautasította azt a magyar állítást, hogy az EU támogatná az illegális bevándorlást. De leginkább a stíluson akadt ki, mondván, hogy ami sok, az sok! Azaz aki belpolitikai okokból európai kérdésekben hazudik, annak fel kell tennie magának a kérdést, hogy továbbra is a kereszténydemokrata frakcióhoz kíván-e tartozni. A politikusnak személy szerint az a véleménye, hogy Orbán már végletesen eltávolodott a pártcsaládtól. Ezt megtoldotta azzal, hogy már hónapokkal ezelőtt egyértelművé tette: az EPP legnagyobb gondja az európai választások előtt egyvalakivel függ össze és az a magyar miniszterelnök. Szerinte immár nincs értelme tárgyalni Orbánnal, mert semmiféle kompromisszum nem növeli a konzervatívok esélyeit.

Elmar Brok, a CDU-tól, aki a legrégebben szolgál Brüsszelben, úgy véli, hogy a legnagyobb ostobaság Juncker bármiféle összeesküvés elmélettel kapcsolatba hozni, tehát, hogy migránsokkal igyekszik tönkretenni az európai kultúrát. Most az vizsgálják, hogy a Fidesz egyáltalán még tagja lehet-e e Néppártnak. De mint mondta, alighanem nincs visszaút, és ha Orbán nem kér bocsánatot, továbbá nem vált politikát, akkor elválnak az utak. Idevág, amit Weber nyilvánosan mondott, hogy ti. most főként az az opció került előtérbe, hogy az EPP a magyar párt nélkül megy tovább...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.