2019. március 1., péntek

A ROMÁN KORMÁNY MUMUSA, AKI EURÓPA ELSŐ FŐÜGYÉSZE LEHET

HVG ONLINE / VILÁG
Szerző: IRHÁZI JÁNOS
2019.02.28.


A leváltott román korrupcióellenes főügyész, Laura Codruta Kövesi a bukaresti kormánypártok heves tiltakozása ellenére esélyes arra, hogy a felállítandó Európai Ügyészség élére kerüljön, miután jelölését az EP két bizottsága is támogatta. Ez azonban még nem garancia semmire.

„A szavazatokat nem csak én, hanem az egész román igazságszolgáltatás kapta. A szavazatok azoké a román állampolgároké is, akik az elmúlt években támogatták a korrupció elleni harcot, a jogállamiságot” – nyilatkozta szerda délután a bukaresti reptéren, civil támogatók üdvrivalgása között Laura Codruta Kövesi. A volt korrupcióellenes főügyész az Európai Parlamentből tért haza, ahol két szakbizottságban (LIBE és költségvetési ellenőrzési) a legtöbb voksot gyűjtötte be a felállítandó Európai Ügyészség vezetői pozíciójáért.

Annak dacára tudta begyűjteni a legtöbb voksot a magyar jogállamiságról szóló vizsgálat miatt nálunk is jól ismert bel- és igazságügyi bizottságban (LIBE), hogy a meghallgatáson a legnagyobb román kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik EP-képviselője, Maria Grapini hisztérikusan kelt ki ellene, sőt a szavazatszámláláskor láthatóan szándékosan kezdte „kavargatni” a papírlapokat. Végül Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő lépett közbe, félretolta a papírokat, és újraszámolt: Kövesi 26, a francia Jean-Francois Bohnert 22, a német Andres Ritter 1 szavazatot kapott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.