2019. március 6., szerda

A SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR ÚTBAN VAN A BUDAI VÁRNEGYED FIDESZES "ÚJRAHASZNOSÍTÁSÁNÁL"

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.03.06.


Egyre valószínűbb, hogy a felbecsülhetetlen értéket képviselő nemzeti közgyűjtemény az egykori Kilián laktanya épületébe költözik - kár, hogy a körúti ingatlan teljesen alkalmatlan erre.

Nem is olyan régen még arról szóltak a hírek, hogy a budai Vár átalakítása miatt "kiebrudalt" Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a Nemzeti Múzeum mögött fekvő Palotanegyedbe, a Magyar Rádió egykori épületeibe, illetve az ott kialakítandó új komplexumba költözik majd. Most viszont szinte biztosnak látszik, hogy a közgyűjtemény új helye végül az egykori Kilián laktanya Üllői út és Ferenc körút sarkán lévő épülete lesz - értesült az átlátszó.hu. Meg nem erősített hírek szerint ráadásul mindez úgy lett végleges, hogy

Tüske László főigazgató kapott egy sms-t a döntésről az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

A portál meg is kérdezte erről Tüskét, aki annyit reagált: „Az Országos Széchényi Könyvtár működésének kijelölt helye a jelenleg érvényben lévő kormányhatározat szerint a Budavári Palota F épülete. Az intézmény távlati jövőjét érintő tervek és elképzelések egyeztetése és előkészítése folyamatosan zajlik az illetékes minisztériumi szervekkel.

Ezek során a Kilián laktanya is felmerült a nemzeti könyvtár lehetséges jövőbeni helyeként, melyet vizsgálni szükséges.”

Nos, vizsgálatok már eddig is voltak, amelyek az Átlátszó információi szerint azt állapították meg, hogy a szóban forgó IX. kerületi épület vizesedik (lévén a Nagykörút valaha Duna-mellékág volt, ez a része ráadásul alacsonyabban fekszik a város többi területénél), ráadásul csak bajosan bővíthető. Márpedig utóbbira fel kell készülni, hiszen egyelőre az az 1 milliárd forintért Piliscsabára ígért épület sem készült el, ahol a könyvtár archívumát helyeznék el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.