2019. március 2., szombat

A TUDÁS HATALOM, ÉS A KORMÁNY NEM AKARJA, HOGY MÁSNAK IS LEGYEN HATALMA

24.HU
Szerző: KOVÁCS MÁRTA
2019.03.01.


Hónapok óta kénytelen állni a politikai támadásokat az MTA, ami mellett a különböző akadémikusok, egyetemek és tudományos intézeteken túl a magyar diákolimpikonok is kiálltak. Békés Gáspár, a Tudományos Diákolimpikonok Facebook-oldalának alapítója a többi közt arról beszélt, lát-e esélyt, hogy meghátráljon a kormány az ügyben.

2017. május 9-én a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése azt kérte a kormánytól, hogy tegye lehetővé a CEU további zavartalan működését Budapesten.
2019. február 11-én a CEU jelezte, hogy aggodalommal követik az MTA-val kapcsolatos fejleményeket: „a demokratikus alapjogok fokozatos korlátozását érzékelve úgy látják, hogy az MTA-n dolgozók kutatási szabadsága és hivatása is egyre nagyobb veszélyben van”.

Tehát alig két évvel később, hogy az MTA kiállt a CEU mellett, a CEU viszonozta ezt az akadémia kormányzati megleckéztetése miatt. A különbség annyi, hogy a CEU már Bécsbe költözött, az MTA és a kormány közötti, hónapok óta tartó huzavona viszont még lezáratlan. Noha Palkovics László miniszter ragaszkodik terveihez, a tudományos akadémia elnöksége kedden újból jelezte, nem engednek a függetlenségükből, fenntartják követeléseiket:
- a kutatóintézet-hálózat maradjon az MTA-nál,
- a kutatóintézet-hálózatot irányító testületekben a tudományos közösség jelentős többséggel rendelkezzen,
- a szakmai minőség további biztosítása érdekében meghatározott időközönként történjen nemzetközi szakértők bevonásával végzett átvilágítás.

Sokakban azért is ismerős érzéseket kelthet az akadémia feletti viharfelhők megjelenése, mert hasonló folyamat játszódott le a CEU körül: a kormányzat kötötte az ebet a karóhoz, miközben szolidaritásáról biztosította az intézményt a tudományos élet színe-java. A CEU mellett annyian álltak ki, hogy szó szerint világtérképen lehetett ábrázolni az egyetem ellehetetlenítésével szemben felszólalókat, és az MTA mögött is felsorakoztak akadémikusok, egyetemi oktatók és tudományos intézetek a világ minden tájáról.

A tiltakozók között a tudományos diákolimpikonok is megjelentek, a Facebookon tették közzé nyilatkozatukat, amelyben egyebek mellett azt írták:

"tudósok helyett politikusok dönthetnék el, milyen témákat lehet kutatni és mit nem. Ezzel egyes kutatócsoportok megszűnhetnek, más csoportok helyzete pedig fokozatosan lehetetlenedne el az anyagi feltételek drasztikus visszaszorítása miatt."

A Tudományos Olimpikonok Facebook-oldalát Békés Gáspár alapította, akinek neve onnan csenghet ismerősen, hogy ő volt az a diák, aki még 2016-ban tiltakozott, miután Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának akkori vezetője visszaszólt a kockás ingben tiltakozóknak, és ehhez a diákolimpikonokat is felhasználta...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.