2019. március 26., kedd

A TÜZET MÁR MEG IS GYÚJTOTTA ALATTUNK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: HORVÁTH ZOLTÁN
2019.03.26.


Tudom, hogy folyton borúlátó vagyok, és hogy szinte mindig valami saját gyártású konteóval bombázom a környezetemet, de Orbánhoz hasonlóan én sem tudok kiugrani a megszokott szerepemből. Pont úgy, ahogy most is: eluralkodott rajtam a sikítófrász, szemeim fennakadtak és némi ideggörcs kísérte rángatózás közepette látomásom lett. Most éppen arról, hogy Orbán kiadta a végérvényes utasítást az EU elhagyására. Kilenc év keleti nyitás után elérkeztünk a nyugati zárás évébe.

Egész biztosan sok érv szól amellett, hogy kifejezetten érdeke az Unióban maradni. Úgy gondolom, hogy ezek az érvek az elmúlt napok eseményeit figyelve érvényüket vesztették. Azt, hogy szerintem miért van ez így, vázlatpontokba szedve kifejtem.

A NAGY ARCVESZTÉS NAPJA – 2019. március 20.
A március 20-i EPP-ülésre Viktor és csapata azzal a magabiztos meggyőződéssel ment Brüsszelbe, hogy bár most egy kicsit forróbb lett a talaj, de – mint ahogy eddig is – most sem fog történni semmi különös. Az uniós bürokraták megfogalmaznak egy ejnyebejnyét, talán még egy határozatot is elfogadnak arról, hogy a nyugati tűréshatárhoz képest Magyarországon néhány éve megnőtt a büdösségi faktor, és ennyi. Arra az esetre pedig, ha netán valami kellemetlenebb dolog történne – felfüggesztés vagy kizárás -, Viktor vitt előre becsomagolt fenyegetéseket: ha felfüggesztenek akkor kilépünk, és ha kizárnak/kilépünk, akkor még néhány bratyipárt is ki fog lépni (mondjuk ezt én kétkedve fogadtam; gyerekes fenyegetőzésnek jó, de egy cimborája sem hagyta volna ott az EPP-t csak azért, hogy aztán Viktorral kényszerüljön új homokozón osztozni).

Az eredményt már tudjuk, de szerintem még a Viktor mellett álldogáló Gulyás Gergelynek is elkerekedtek a sztenderd állapotban is döbbenten guvadó szemei, amikor a vezér odacsusszantotta neki a narratíva módosításáról a kis cetlit: „legyen az, hogy mégsem lépünk ki, csak önként hibernáljuk magunkat”. Ami érdekesebb lehet – bár csak gyanítható – az, ami ezt megelőzően történhetett: Viktor nyomatékosan megkapta az üzenetet Moszkvából, hogy ki ne merészeljen lépni.

AZONNALI IRÁNYVÁLTÁS

Mivel Orbánnak nem erőssége az önismeret, sem pedig az önkritika, valamint veszíteni végképp nem tud, megindult a propaganda gépezete és ezzel együtt a háromszög négyszögesítése. Elsőnek megkezdődött a helyzet kiértékelése és annak pozitív fénybe helyezése: „nyugi, a hajó nem süllyed… mi így úszunk.” Majd pedig néhány napnyi kussolás után megkezdődött az amit már előre sejteni lehetett: nem fognak leállni, a békát nem nyelik le. Ha kell, a házat is felgyújtják, de nem fognak egy lépést sem tenni hátra. És hogy ezek után mi következik, azt az alábbi öt cikkből fogom levezetni:
„Három okból nem vágták még ki Orbánt a Néppártból, sőt az EU-ból”

Gondolom, Orbán az elmúlt 2-3 napot a fejét kezébe temetve töltötte és felmérte a károkat. Befolyása és maradék tekintélye is elúszott, a szélsőjobbos fasiszta szövetségesei sem igazán fognak örülni, ha átmegy hozzájuk játszani, Weber hamarosan megindítja a pontozásos rendszeren alapuló pénzosztást… egyáltalán még mi az, ami miatt megéri az unióban maradás? Orbán fejével gondolkodva (ami eléggé megviselt) a következőkre jutottam:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.