2019. március 20., szerda

AZ EURÓPAI NÉPPÁRT FELFÜGGESZTETTE A FIDESZT

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK, SARKADI ZSOLT
2019.03.20.


Cikkünk frissül.

Szerda este az Európai Néppárt brüsszeli tanácskozása után sajtótájékoztatót tartott Manfred Weber, a Néppárt csúcsjelöltje (ő vezeti a Néppárt listáját az európai parlamenti választásokon, és ő a pártcsalád jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára). Mivel a tanácskozás fő témája is az volt, felfüggesztik-e a Fideszt a keresztény-konzervatív európai pártcsaládból, Weber is erről beszélt.

Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője nem sokkal a sajtótájékoztató előtt kitett az Instagramra egy dokumentumot, amiről azt állította, hogy az Weber Orbánnak szóló ajánlatát tartalmazza.

A dokumentum szerint a Fidesz tagságának felfüggesztése lényegében olyan, mintha kizárnák a pártot, a fideszesek nem is vehetnek részt a Néppárt tanácskozásain, és nem jelölhetnek politikusokat a pártcsalád vezetői közé, ahogyan nem lesznek szavazati jogaik sem a Néppárt tanácskozásain. A Fidesznek ezen kívül el kell távolítania az Európai Néppárt tagját, Jean-Claude Junckert becsmérlő plakátjait, és el kell ismernie, hogy ezzel a kampánnyal komoly politikai károkat okozott, valamint abba kell hagynia a CEU vegzálását. A dokumentum harmadik pontja szerint pedig egy háromfős bizottság (Herman Van Rompuy, Hans-Gert Pöttering és Wolfgang Schüssel) vizsgálná meg a magyar viszonyokat, és a Fidesz néppárti tagsága az ő jelentésükben foglaltaktól függ majd.

Két óra tanácskozás után szivárgott ki, hogy Orbán fake news-nak nevezte a Fidesz elleni vádakat, illetve az, hogy módosították a szöveget, eszerint a Fidesz hajlandó lenne felfüggeszteni magát, és három bölcsre bízni a sorsát.

Ehhez képest Joseph Daul, az EPP elnöke a Twitteren közölte, hogy 190 igen, 3 ellenszavazat mellett megszavazták, hogy felfüggesztik a Fideszt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.