2019. március 2., szombat

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁN CSALÁSA ÉS A SAJTÓ FELELŐSSÉGE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.03.01.


Magyarországon az emberek többsége magából indul ki, és cinikusan azt feltételezi, hogy senkinek nincsenek elvei, és elvi okokból, morális megfontolásból, elkötelezettségből senki nem emel szót egy nyílt önkényuralommal szemben.

Miközben bértollnokok átlátszóan cinikus cikkeket jelentetnek meg “A Néppárt nem tud olyat csinálni, ami Orbánnak ne lenne jó” címmel Orbán védelmére és a nyilvánosság félrevezetésére az Indexen, az Európai Néppártban valóságos és jogos felháborodás zajlik: megalapozott az igény, hogy Orbánt és pártját zárják ki a Néppártból. Ez lenne a Néppárt egyetlen jó lépése, és az Index szerzőjének manipulatív állításával szemben a Néppártból való kizárás Orbánnak egyáltalán nem lenne jó. Még az sem lenne jó neki, ha nem zárják ki, de elég párt kezdeményezné a kizárást, és erről szavazni kellene. A legitimációját gyengítené, márpedig ő kizárólag ezért van még a Néppártban, és nem a szélsőjobboldaliak között, ahova való.

Márpedig az elegendő indítvány könnyen összejöhet, mivel öt ország hét pártja kell ehhez, és eddig már három ország négy pártja kezdeményezte a kizárást. S ennek nem csupán a májusi európai parlamenti választás szempontjából van jelentősége, mint ahogy azt az Index szerzője el akarja hitetni, hanem elvi okokból is.

Ez nem így van, és ezt nyilván nehezen érti meg olyan ember, aki ilyen lekicsinylőn beszél a jogállam felszámolásáról, s a jogállami normák minimális követelményeit is olyan mértékben bagatellizálja, mint az Index szerzője.

A cikk többi részének cinizmusa is gyomorforgató egy tisztességes ember számára, amelyben finkelsteini logikával kel Orbán és a Fidesz védelmére. Ez a magyarországi morális színvonal, és ez tette lehetővé azt, hogy Magyarországon felszámolták az alkotmányos rendet, eltörölték a törvényes Alkotmányt, felszámolták a hatalmi ágak szétválasztását, üldözik a civileket, a sajtót, elüldözték a CEU-t, és éppen most végzik ki a Magyar Tudományos Akadémiát. Évente ezer milliárd forintot lophatnak ki strómanok nevén, büntetlenül, egy alpári módon arcátlan és cinikus legfőbb ügyész segédletével, miközben ugyancsak a szemeink előtt felszámolják a független igazságszolgáltatást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.