2019. március 7., csütörtök

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁNNAK MENNIE KELL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.03.07.


Ennél jobb és fontosabb dolog nem tarthatja egyben Európát, mint a magyar mintától, az orbáni illiberális posztfasiszta rendszertől való félelem. Ez a félelem ugyanis nem más, mint minden fontos emberi érték tisztelete, ami az embert emberré teszi.

Tamás Gáspár Miklóst megtéveszti a történelmi-filozófiai felkészültsége, amikor hosszú elemzést ír a Nyugat és a Kelet, többség és kisebbség viszonyáról, aminek semmi köze ahhoz, ami ma Európában zajlik. Ezt pedig igazolja ő maga, amikor írásának utolsó két mondatában összefoglalja a lényeget, s azzal felesleges szócséplésnek minősíti mindazt, amit előtte írt. Orbánnal szemben nem azért vannak kifogások, mert a Nyugat tradícionálisan lenézi és nem érti meg a Keletet, hanem azért, mert Orbán fasiszta. Ez nagy különbség.

Ez a két mondat pedig így hangzik: “Mindenesetre pillanatnyilag Európa „magvát” csak a félelem tartja egyben. A félelem: nehogy olyan legyen Európa, mint Magyarország.” Tökéletes meglátás, és ez Európa legnagyobb dicsérete.


Az Orbán által nyújtott magyar minta mindennek az ellentéte. Ha van mitől félni Európának és a világ minden polgárának, akkor az az, hogy Európa és a világ nehogy olyan legyen, mint Magyarország. Erre jött létre az Európai Unió, ez a félelem őrizte meg békében Európát a II. világháború óta. Ezek azok a ki nem mondott, soha el nem mesélt emberi és “európai” értékek, amelyekre hivatkoznak. Orbán embertelen, az ember nembeli lényegét, minden pozitív tulajdonságát, értékét, becsületét sárba taposó, az emberi méltóság szikráját is felszámoló rendszere a világra leselkedő legnagyobb veszély, és az ettől való félelem a legpozitívabb félelem, amely egy embert hatalmába keríthet. Ez a jogos félelem alkalmas arra, hogy mozgósítson, hogy felébresszen, hogy elindítsa a védekezési ösztönt.

Mert Orbán G. Viktor az ördög legocsmányabb pofáját megjelenítő, az embert önmagából kivetkőztető, lealacsonyító, és méltóságából, pozitív értékeiből kiforgató ocsmány rendszere magát a poklot hozza fel a földre. Nincs a földön fontosabb poziítv érzelem, mint az ettől való félelem. Ennek a félelemnek kell növekednie azzal, hogy nem irkálunk ostoba cikkeket a történelem különböző párhuzamairól, szétszórva a lényeget és a felelősséget, mintha egy félkarú rabló karját húzogatnánk, amely mindig új kombinációt ad ki. Hanem megmutatjuk, milyen az orbáni Magyarország (amire például TGM méltatlanul kevés, bár igaz szót szentel). Mi az, amitől nemcsak félni, de rettegni kell. Ez a rettegés az, amely képes feltámasztani az önvédelmi reflexeket, az ellenállást a hazugságokkal, a csúsztatásokkal, a sátáni szócsavarásokkal szemben, mert ezek a tények. A felszámolt jogállam, a joguralom hiánya, a korlátlan hatalom, a zsarnokság, az önkény, egy ember totális uralma, ahol még az életet sem a jog, hanem az ő kegye adja, amíg ez az érdeke...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.