2019. március 12., kedd

BREXIT: MÁSODSZOR IS ÓRIÁSI TÖBBSÉGGEL SZAVAZTÁK LE MAY MEGHÁLLAPODÁSÁT

INDEX
Szerző: IVAND - KUGYELA
2019.03.12.


A brit alsóház másodszor is nagy többséggel, 242 igen, 391 nem mellett utasította el Theresa May kormányfőnek a brit EU-s kilépés, a brexit feltételrendszeréről szóló megállapodását. Januárban az első szavazáson 230 fős, most 149 fős többséggel utasították el a megállapodást. Nem volt meglepetés, hogy az alsóház másodszor is ilyen többséggel szavazta le Mayt

MINDÖSSZE TIZENHÉT NAPPAL A BREXIT MÁRCIUS 29-I DÁTUMA ELŐTT.

A brit kormányfő az utolsó pillanatban állapodott meg Strasbourgban. Szerinte elegendő jogilag kötelező garanciát kapott, de a torykon belül sokan húzzák a szájukat. Az igazságügyi miniszter jogi értelmezése nem sok jót jelent Maynek a keddi alsóházi szavazás előtt. Ha most is elkaszálják a megállapodást, akkor tovább folyik a vita egy megállapodás nélküli brexit, esetleg a brexit elhalasztása felé.

A brit kormányfő az utolsó pillanatban, egy nappal a brit alsóházban tervezett szavazás előtt elrepült Strasbourgba tárgyalni, aztán Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével közös sajtótájékoztatón jelentett be jogilag kötelező érvényűnek mondott kiegészítéseket a még tavaly év végén kialkudott megállapodásához.

Azonban a brit igazságügyi miniszter keddi állásfoglalása is jelezte, hogy ha nem az egyik fél kimutatható hibájából, hanem csak áthidalhatatlan ellentétek miatt nem jutnának közös nevezőre az EU-val, akkor az Egyesült Királyság továbbra sem tudna egyoldalúan kikerülni a megállapodásba foglalt ír-északír tartalékmegoldásból. Ez alapján határozatlan időre az európai vámunióban ragadhatnának a britek, ez pedig a képviselők többségének elfogadhatatlan. A záradék akkor lép életbe, ha nem sikerül a megállapodásban foglalt, 2020 végéig tartó átmeneti időszakban megegyezni a határhelyzet rendezéséről.

Az ellenzék legnagyobb része már hamar jelezte, hogy továbbra is ellenzi May megállapodását, kedden napközben pedig az is egyre világosabbá vált, hogy a torykon belül csak néhány tízen szavazhatják meg most a megállapodást azok közül, akik januárban egyszer már elkaszálták a javaslatot, habár voltak közöttük olyan fontos nevek, mint David Davis volt brexitügyi miniszter. A May parlamenti többségét a 2017-es előrehozott választások óta biztosító északír unionisták is jelezték, hogy továbbra sem fogják támogatni a megállapodást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.