2019. március 18., hétfő

CSINÁLHAT BÁRMIT, HA A NER SZABÁLYRENDSZERÉT NEM SÉRTI MEG

MAGYAR NARANCS
Szerző: BOD TAMÁS
2019.03.17.


...A három főszabály

1. Orbán Viktor állításai megkérdőjelezhetetlenek, azokat, ha valaki sikeres akar lenni valaki a NER-ben, akkor is visszhangoznia kell, ha ezek naponta változnak is. Akár az ellenkezőjére is. Tudomásul kell venni: nincs más igazság csak Orbán Viktor igazsága.

2. A közpénz közpénz jellegének megszüntetése nem bűn, sőt a NER-ben a “nemzeti burzsoázia” “létrehozásának”, kinevezésének alapfeltétele. A NER-ben ezért ezt nem is üldözik, ha az elkövető egyrészt igaz „hívő” és a megfelelő szabályok (például a visszaosztás) tényét elfogadja és végrehajtja. Ennek működtetésében 2014-2015-től, de legkésőbb a G-nap, 2015. február 6. után Orbán Viktor „kénytelen” volt átvenni Simicska Lajos főszerepét. Ám mivel Orbán tehetségtelenebb, mint Simicska Lajos, sokkal több a botrány, és egyre több dolga van Polt Péternek, hol így (mint az Elios esetében), hol úgy (mint Simonka nyakon csípésében).

3. Senki nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy azt hihesse: szakmai vagy gazdasági sikereit magának köszönheti. Bukott oligarchák és a NER-kondér mellől elűzött szerencselovagok sora bizonyítja e tétel valódiságát.

(Mint minden szabályrendszerben, kivétel itt is van. Az egyik Kövér László, a Fidesz ún. élő lelkiismerete, jelentsen ez bármit is. A másik Pintér Sándor, mert a Fidesznek és Orbánnak szüksége van rá és arra, hogy megőrizze titkaikat – Pintérnek kevésbé van szüksége a NER-re. És egy egyelőre bizonytalan kimenetelű játszma, az önkéntes száműzetésbe vonult Lázár János kísérlete. Korábban a Fidesz-frakciót, majd a miniszterelnökséget vezető Lázár ambíciói már régen meghaladták a másodhegedűs szerepét, számára a gond az, hogy a Fideszen belül sincs meghatározó támogatói bázisa. Most Hódmezővásárhelyre visszavonulva, kivonva magát a felső politikai régiókból, a célja kettős lehet: válság esetén a vezetésével a NER legalább egy részét átmenteni, és ha kis időre is, de „mindenhatóvá” válni.)

Végzetes tudatlanság

Simonka most nem érti, mi történt. Mit nem volt szabad tegnap tennie, amit tegnapelőtt még elnéztek neki? Hiszen csak azt csinálta, amit oly’ sokan körülötte, alatta és felette. Miért van az, hogy tegnap még a kevesek egyikeként bejuthatott Orbán Viktor miniszterelnöki dolgozószobájába, ma meg a vezér jószerivel meg sem ismeri? – kérdezhetné a dél-békési politikus. Főleg, hogy nála nagyobb csibészek az igazságszolgáltatás látókörébe sem kerülnek

Úgy vélem, a 2. és 3. pont be nem tartása okozta Simonka bukását. A dél-békési fideszes politikus közvetlen családtagjaira – az anyjára, a feleségére és az unokahúgára –, valamint legközvetlenebb barátaira és munkatársaira támaszkodva, őket névleg, esetenként ténylegesen bevonva, európai uniós és hazai forrású támogatási, fejlesztési pénzeket szerzett meg. Politikai befolyását maximálisan kihasználta. Százmilliók, milliárdok futhattak át a kezén az elmúlt közel 10 évben. Mindeközben vagyonnyilatkozata egy jövedelem nélküli és vagyontalan politikusról árulkodott. Simonka vagyonnyilatkozataiban eltitkolta adósságainak jó részét, így azt is, hogy képviselői tiszteletdíjának döntő részét az Országgyűlés Hivatala levonta és levonja ma is. Ekként legálisan több mint nehezen magyarázható, miből futotta neki – sok más luxus mellett – prémiumkategóriás autó lízingelésére és sofőr alkalmazására, ha a minimálbért sem kereste (keresi) meg? De a gazdagság forrását nemigen kellett keresni sem az újságírónak, sem az ügyészségnek.

Simonka nem érti, hogy bár Dél-Békésben élet és halál ura lehetett, országosan a legkevésbé sem fontos, csereszabatos figurának számított, amilyenből a NER-ben tizenkettő egy tucat. Ráadásul semmi olyan szaktudása és speciális ismerete nincs, ami miatt nélkülözhetetlen lenne. A politikai sakktábláról leszedése azzal a járulékos előnnyel is szolgál, hogy a Fidesz Békés megyei szervezetén belül lenyugodnak a kedélyek.

Mengyi “Voldemort nagyúr” Roland esete – minden különbségével együtt – sok tekintetben hasonlít Simonkáéra. Ugyanazzal a projektcéggel dolgoztattak, ugyanazon pénzügyi technikát alkalmazva. Rokonlelkek voltak. Egymásra találásukat talán az is segítette, hogy a parlamenti patkóban egymás mellett ültek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.