2019. március 8., péntek

ECONOMIST: ORBÁNNAK IMMÁR NINCS HELYE A NÉPPÁRTBAN! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.08.


- A Néppárt és a Fidesz is igyekszik elkerülni a kizárást, hogy mentse az arcát;

- Ha ez európai szociáldemokraták végre szankcionálnák román tagpártjukat, azzal lépéskényszerbe hoznák az EPP-t is a magyar kormánypárttal szemben;
- Az európai demokrácia megmentése érdekében meg kell állítani Orbán Viktort!

Economist

A lap legtekintélyesebb véleményrovata azon a nézeten van, hogy itt az idő kirúgni Orbán Viktort a Néppártból, mert a konzervatív pártcsalád már így is túl sokáig elnézte a magyar vezető tekintélyelvűségét. A politikus 2010 óta egyfolytában bombázza a demokráciát, megfirkálja a választásokat, antiszemita összeesküvések elméleteket terjeszt Sorosról. Immár rutinszerűen lép át az európai konzervatívok által lefektetett vörös vonalakon, a csoport mégis simogatja. Az előzetes figyelmeztetés ellenére sem történt semmi, amikor korlátozta a civil szervezetek függetlenségét, továbbá elűzte a CEU-t. Az ok az, hogy az EPP úgy gondolja: minél több pártot egyesít, annál könnyebben boldogul Brüsszelben.

Csak éppen Orbán úr a végén túl messzire ment a plakátkampánnyal. A gúny és az, hogy ezek a hirdetések az egész országot elárasztották, sokkolta a kereszténydemokratákat. Fokozta az aggodalmat, hogy ha Weber továbbra is összeáll a miniszterelnökkel, akkor nem kapja meg a szociáldemokraták és a liberálisok támogatását, így nem lehet a Bizottság elnöke. Hogy mi lesz a Fidesszel, azt valószínűleg a CDU és a CSU határozza meg. Kramp-Karrenbauernél a minap nem jöttek be a szokások magyar magyarázkodások, és a bajor keresztény szociálisok is a magyar vezető ellen fordultak.

A köztes megoldás a felfüggesztés lehet számukra. Ám az immár nem elegendő. Eljött az ideje, hogy kizárják a Néppártból. Hiszen hogy idáig cirógatták a szövetségesek, az legitimálta az illiberális jogsértéseket. Ha most Weber nyitva hagyja az ajtót Orbán számára a visszatéréshez, az megerősíti a véleményt, hogy baj van a bajor politikus gerincével. Az tény, hogy ha kirakják, akkor a Fidesz új frakciót hozhat létre szélsőjobbos pártokból, vagy csatlakozik ezekhez az erőkhöz. Ám megfizetné az árát az uniós befolyás, illetve idehaza a hitelesség csökkenése folytán. Az EPP-ben pedig a Momentum léphetne a helyére. Mert a pártcsaládnak a pozitív jellemzőket kell erősítenie Magyarországon, erről nem mondhat le arra hivatkozva, hogy sokféle erőt egyesít.

FAZ

A magyar kormánypárt nyilvánosan visszautasítja ugyan, hogy teljesítse az Európai Néppárt feltételeit, ám mindkét oldalról látni a törekvéseket, hogy elkerüljék a végső szakítást. Brüsszelben úgy hírlik, hogy Daul , az EPP elnöke a hogyan továbbot igyekszik kipuhatolni a tagpártoknál. Főként azt a megoldás került előtérbe, hogy átmenetileg fagyasszák be a Fidesz tagságát, és csak akkor tegyék lehetővé a visszatérést, ha a párt teljesíti Weber három feltételét. Bennfentesek azonban nem látnak túl nagy esélyt arra, hogy Orbán hajlandó volna teljes mértékben beadni a derekát, hiszen Kovács Zoltán máris visszautasította az ultimátumot. De azért a plakátokat leszedik és a miniszterelnök nyugalomra és józanságra szólított fel, miután a Magyar Nemzet azt sürgette, hogy a kormánypárt hagyja ott az EPP-t. Az ügy a jövő szerdai frakcióülésen kerül legközelebb terítékre.

Yahoo/Bloomberg

Egy amerikai szakértő szerint a Weber által adott ultimátum megfogalmazása eléggé bizonytalan, ezért van esély a kompromisszumra, mármint hogy ne kelljen kizárni a Fideszt. Mujtaba Rahman, az Eurasia Csoport kockázatelemző európai igazgatója éppen ezért hajlik arra, hogy a vita nem jut töréspontig, a döntés a felfüggesztés lesz. A Néppárt ugyanis szeretné elkerülni a magyar párt elvesztését az európai választás előtt. Gulyás Gergely is arról beszélt, hogy Orbán Viktor igyekszik megmenteni a tagságot, megpendítve, hogy az elmúlt héten közeledtek az álláspontok nacionalisták zászlóvivőjének számító magyar kormányfő és az EPP között. Ennek jele az is, hogy leszedik a kifogásolt plakátokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.