2019. március 24., vasárnap

"HA KÖZÉJÜK TARTOZOL, TARTANI KELL A SZÁDAT"

HVG ONLINE
Szerző: HAMVAY PÉTER
2019.03.24. 


Hitt a Fideszben és a polgári Magyarország gondolatában, 2010 környékén még reményekkel telve vett részt Orbánék rendezvényein. Sőt, Stefano Bottoni olasz-magyar történész 2017 elején állandó lakcímkártyát igényelt Magyarországon, ám "rá néhány hétre indult a CEU-ügy, majd jött a kutatók listázása a Figyelőben, a szörnyű választási kampány és a drámai eredmény". Ma az MTA függetlenségéért harcoló Akadémiai Dolgozók Fórumának egyik alapítója. Ő volt e héten a HVG Portré rovatának vendége.

„Az Akadémia elleni támadás volt az utolsó csepp a pohárban” – mondja hazaköltözéséről a 41 éves olasz–magyar történész, aki az MTA függetlenségéért harcoló Akadémiai Dolgozók Fórumának egyik alapítója. Budapesten született édesanyja középiskolásként hirdetésben keresett anyanyelvi levelezőpartnert, hogy az olaszt gyakorolhassa. A levelezésből szerelem, majd házasság lett, a pár Bolognában talált otthonra. Az anya németet tanított, az apa banktisztviselő volt.

A gyerekük a Bolognai Egyetem történelem szakát végezte el 2001-ben, a nyarakat a budapesti rokonságnál és a Balatonon töltötte. „Mindig érdekeltek a nemzetiségi, identitási kérdések és Közép-Európa, de csak a szakdolgozatra készülve merült fel bennem, hogy hasznosíthatnám a magyartudásomat.”

A románt az olasz után könnyen elsajátította, így minden adott volt, hogy az erdélyi magyarság történetét kutassa. Doktori disszertációját a később a Sztálin a székelyeknél című könyvben is feldolgozott 1952–1960 közötti Magyar Autonóm Tartomány történetéből írta, majd az 1956-os magyar forradalom utáni romániai megtorlásokat kutatta. Legutóbbi művében, A várva várt Nyugat címűben a kelet-európai rendszerváltások kudarcos történetét dolgozta fel.

A 2000-es évek elején a Teleki László Intézet külső munkatársa volt, 2009-től az MTA Történettudományi Intézetében dolgozik. 2018 áprilisában állásajánlatot kapott a firenzei egyetemtől, júliustól ott folytatja. Erdélyi származású, politológus végzettségű, most az egyik budapesti uniós ügynökségnél dolgozó feleségével a legendás szelterszfürdői társadalomtudományi táborban ismerkedett meg. Két kiskorú gyermekük van, Dani és Áron. Szabadidejében teremfocizik, télen az időjárás-jelentés és a síelés megszállottja"...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.