2019. március 4., hétfő

LEHET ÉRTELMESEN BESZÉLNI A HATÁRÁTKELÉSRŐL?

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.03.04.


A címben feltett kérdésre mindenki saját ízlése és tapasztalata alapján válaszol, a Menedék kötete, a Mit tudunk a kivándorlásról? mindenesetre megpróbálkozik vele. A bemutatón ott volt Marton Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem docense is, aki a könyvet is elolvasta, majd írt is róla.

„Mit tudunk a kivándorlásról?”

Mennyien mentek ki? Visszajönnek-e? Újra kimennek-e? És pontosan kik mentek ki? Munkások Németországba, egyetemisták és fiatal diplomások Angliába? Romák Kanadába? Prostituáltak Bremerhavenbe és más német városokba?

A jobb fizetésért mennek? Kalandra vágynak? A hazai légkört nem viselhetik? Kik járnak jól ezzel? Marad-e valaki hosszú távon egy fogyatkozó népességű országban?

A migrációról egyszerű képet kialakítani nem lehet. Az amúgy is bonyolult feladványt Magyarországon a nemzeti sorsról való kényszeres elmélkedés és a téma átpolitizáltsága nehezíti.

Az itt ajánlott kötet igazán átfogó képet ad erről, még a fejezeteit elválasztó ábrák is ezt érzékeltetik. Olyanok, mint a Rorschach-teszt. Pacák – látszólag alakzatokká állnak össze. Arra emlékeztethetnek, ahogyan a politikusok és más, egyszerű emberek azt látnak bele „a migráció világába”, amit éppen akarnak.

Önkényesen. Egy-egy valós vagy éppen kitalált konkrétumot kiragadnak, számháborút vívnak, dramatizálnak, bagatellizálnak, „kitántorgókat” síratnak vagy elégtételt éreznek, az EU-n belüli szabad mozgásért felelősségre vonnának, az alulfinanszírozott hazai felsőoktatás helyett külföldi tanulmányokat választók elszivárgása kapcsán felelősséget tagadnának. Ki ezt, ki azt – érdekei és előítéletei szerint...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.