2019. március 19., kedd

LOPÁS, BOTRÁNYOK, RENDŐRSÉGI ÜGYEK – EGY TANÁRNŐ KÁLVÁRIÁJA HERBÁLFÜGGŐ TINÉDZSER FIÁVAL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HERCZEG SZONJA
2019.03.19.



2016-ban ismertem meg az akkor egy jó nevű gimnáziumban tanító Mártát és két fiát. Átlagos, középosztálybeli család, panellakás a negyediken, kutya a kanapén, szóval hétköznapi körülmények. 

A negyvenes éveiben járó Márta akkor bicegve, mankóval lépett ki a szobából. Jókedvűen fogadott, megkérdezte, rángassa-e le rólam Foxit, a kutyát, de mielőtt még nemmel válaszoltam volna, a fia, akit nevezzünk Gábornak, már rá is adta a pórázt, és levitte sétálni. Eleinte nem akart ott maradni a beszélgetésünkre.

A lakásban a legfeltűnőbb a hatalmas könyvespolc volt, Gábor meg is jegyezte, mielőtt távozott a kutyával, hogy volt, onnan adott el pár kötetet, hogy „cuccot szerezzen”. Mártának erre egy arcizma sem rándult.

Gábor 2016-ban biofű-, más néven herbálfüggő volt már. Ottjártamkor tiszta volt, Márta boldogsága azonban nem tarthatott sokáig, de erről majd később. Még a főiskolán ismerte meg férjét, akivel sokáig boldog házasságban éltek. A párnak, hiába próbálkoztak, nem született saját gyereke, ezért úgy döntöttek örökbe fogadnak. A látogatásomkor 14, ma már 17 éves Gábornak van egy bátyja is, a 19 éves Péter. Mindketten csecsemőként kerültek hozzájuk.

A két testvér nagyon különböző személyiség lett. Péter magányos, gátlásos, intellektuális típus. Gábor aktív, közösségi ember, akit gyerekkorában ADHD-vel diagnosztizáltak és kezeltek is, már amikor hagyta, a gyógyszert ugyanis nem mindig volt hajlandó bevenni. Sosem versengtek egymással, mert, ahogyan az anyjuk mondja, mindkettő más pályán mozgott. Kiegészítették egymást.

Márta és a férje kapcsolata az évek során megromlott. A férfi szorongott, és egy idő után alkohollal próbálta oldani. Amikor ideges vagy feszült volt, a szitokszavak mellé nemcsak Márta, hanem a gyerekek is kaptak a egy-egy pofont. A férfi különösen nehezen viselte Gábor hiperaktív viselkedését.

Mártának 2015-ben tűnt fel, hogy fia nagyon sokat alszik, és olyan nagy adag ételeket eszik, amennyi nem normális. Eleinte azt gondolta, áh, ez csak a kamaszkor velejárója. A fáradékonyságot a hiperaktív (ADHD-s) állapot velejárójának, a farkasétvágyat pedig a fejlődésben lévő szervezetnek tudta be.

Egy napon azonban minden megváltozott. Gábor bejelentkezve maradt közösségi oldalának fiókjába az anyja telefonján. Márta, ahogy kezébe vette a készüléket teljesen elsápadt a képernyőn lévő üzenetet olvasva. Ez így hangzott:


"Minden szívással meghalhatsz".

Lassan jöttek más fizikai tünetek is, a vérben úszó szem, a felpüffedt arc, Kis idő elteltével Márta már akkor tudta, be van-e szívva a gyerek, amikor bejött az ajtón.

Azt gondolta, nem ijeszti el a gyereket, inkább arra ösztönzi, hogy a lakásukban lógjon a haverokkal, hogy szem előtt legyenek. Többen kérdezték, hogy ezután miért engedte el egyáltalán bárhova, mire csak azt tudta válaszolni, tartson erőszakkal otthon egy 180 centis, 75 kilós gyereket?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.