2019. március 18., hétfő

MUNKAHELY NÉLKÜL HIÁBA SZABAD A FALUSI CSOK

MAGYAR HANG 
Szerző: FACSINAY KINGA
2019.03.18.


Amint befordulunk a községhez vezető útra, azonnal világos lesz, miért is tartozik az alig 300-400 fős, szép fekvésű Perőcsény azon kevés Pest megyei település közé, ahol igénybe lehet venni a falusi csokot. Az út néhol egészen jól járható, másutt viszont kritikán alul kátyús. A helységbe érkezve sem javul a helyzet, s a község is vegyes képet mutat. Vannak szemmel láthatóan jó karbantartott házak, ám elhanyagoltak is bőven.

Hiába érdeklődnénk az építkezési vagy lakásvásárlási kedvről, elvétve sem találkozunk emberrel – pedig vasárnap kora délután van –, legfeljebb egy-egy autó halad el mellettünk. Mire a falu közepén lévő parkhoz érünk, arra jutunk, a házak jó része lakatlan lehet. Erről árulkodnak a fényes nappal leeresztett redőnyök, az „Eladó” táblák az ablakokban. A mindent átható csend üdítő vagy kísérteties – ízlése válogatja. Az önkormányzati hirdetőtábla tanúsága szerint a háziorvos mindössze heti egy órát rendel.

A dombtetőn álló református templom mögött találjuk az önkormányzatot, az óvodát és az iskolát, egyetlen épületben. Rendezett a környék, igényes az épület, rögtön mellette található az öregek napközi otthona. – Nagyon elöregedett település vagyunk, így nem lehet csodálkozni, hogy még senki nem érdeklődött a csok iránt. Biztosan lesznek azért, akiket érdekel, 8–10 fiatalabb család jöhet szóba – mondja Gembolya Irma, a polgármester...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.