2019. március 18., hétfő

NYUGDÍJPÉNZ: MUTATJUK, HOL JÁRTAK LEGJOBBAN ÉS LEGROSSZABBUL A TAGOK - NEM IGAZÁN JELESKEDTEK A VAGYONKEZELŐK TAVALY

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.03.18.


A tíz évvel ezelőtt önkéntes nyugdíjpénztárba tett pénz négy helyen is mintegy 2,5 milliót hozott milliónként – számolta ki az Azénpénzem.hu, amiből 300 ezer forintot vihetett el az időközben bekövetkezett pénzromlás. Azzal együtt, hogy egy kezünkön számolhatjuk meg, hol volt pozitív hozam tavaly.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagosan 1,8 százalékos nettó hozamveszteséget szenvedtek el 2018-ban – tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Mint a jegybank hangsúlyozta: az elmúlt évek jó befektetési eredményei ellensúlyozzák a megtorpanást, amit az is mutat, hogy a 10 éves átlaghozam 7,41 százalék lett. Hozzátették azonban, hogy a pénztári vagyonkezelőknek éberebbnek kell lenniük, hogy csökkentsék a kockázatokat.

Az MNB a hosszabb távú hozamot a nettó éves rátákból számítja ki, mértani átlagolással. A mutató azt jelzi, mintha minden eltelt évben ekkora gyarapodást ért volna el az idetett pénz (ez persze nem így van, hiszen a pénzpiaci hozamszint is jókorát változik ennyi idő alatt).

Nem mindegy, hol van valakinek a pénze

Az ilyen átlagok persze nem sokat jelentenek azoknak, akik saját pénzük szép gyarapodását szeretnék látni (a részletes hozamtáblát itt nézheti meg). Mint kiszámoltuk: a 2009-ben a legszerencsésebben elhelyezett egymillió forint mostanra 2,4-2,5 millióra hízott (négy olyan portfólió is akad, amelynél ez a helyzet). Annak azonban, akinek pénze a legrosszabbul teljesítő valamelyik befektetésbe került, be kell érnie 1,4-1,5 millióval...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.