2019. március 10., vasárnap

NAGYON ÚGY NÉZ KI, HOGY A FIDESZ PONT ODA KERÜL, AHOVÁ VALÓ

24.HU
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY 
2019.03.09.


Mi a különbség Orbán pártja és bármelyik európai szélsőjobboldali-populista formáció közt? A helyes válasz: semmi. Vélemény.

Amikor a kapitány azt kéri, hogy mindenki őrizze meg a nyugalmát, biztosak lehetünk benne, hogy süllyed a hajó. Márpedig csütörtökön a kapitány ezt kérte, miután a kormánysajtó talán legkézivezéreltebb lapja határozottan felszólította őt, hogy hagyja ott az Európai Néppártot, és találja meg a helyét valahol ott, ahol nem kell feladni az elveit.

Ugyanazon a napon a hatalom bulvárlapjában, a Lokálban a vezércikkíró leszögezte: „a plakátok maradnak”. Ez az üzenet körülbelül egy időben juthatott el számos olvasóhoz Gulyás Gergelybejelentésével arról, hogy lecserélik a kifogásolt plakátokat (melyeken Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke a Soros melletti második főgonosz.)

Ha valakinek nincs meg a sztori, gyorsan összefoglalom: a Fidesz pillanatnyilag az unióban igen erős, jobbközép Európai Néppárt (EPP) tagja, ám e pártszövetség vezetője, Manfred Weber kirúgással fenyegette meg, amennyiben

- nem hagy fel azonnal a Brüsszel-ellenes kampánnyal,
- nem kér bocsánatot a Néppárt tagpártjaitól és
- nem biztosítja a CEU megmaradását Magyarországon.

Ezeket a feltételeket először önérzetesen visszautasította a Fidesz, aztán most úgy látszik, Orbán nagyon egyezkedik és bent akar maradni; tett is már apró gesztusokat, de Manfred Weber arra tett utalást, hogy a feltételekből nem fognak engedni, – ha nem tetszik, fel is út, le is út.

Vagyis inkább csak le. Orbán pontosan tudja, hogy a Néppárton kívül csak kényszermegoldások vannak, és azokat nagyon nem szereti.

Persze, a felcsúti focista képességeit nem kell lebecsülni. Többnyire jó taktikus, aki átlátja a pályát, amúgy meg pont az ilyen helyzetek embere: szereti, ha krízis van, és csapkodnak a villámok. De most látszik, hogy megingott, például abból látszik, hogy a saját mércéjével mérve is hülyeségeket beszél (elég furcsa például arról fantáziálni, hogy át szeretné alakítani a klubot, ahonnan épp ki akarják rakni)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.