2019. március 21., csütörtök

„NEM HISZEM, HOGY EZ LETT VOLNA ORBÁN VIKTOR CÉLJA”

MAGYAR HANG
Szerző: FICSOR BENEDEK
2019.03.21.



Nyelvtani kérdés, hogy ki kezdeményezte a felfüggesztést, a lényeg, hogy a Fidesz európai néppárti tagsága fel van függesztve – értékelte a Magyar Hangnak Tóth Csaba politológus, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója a szerdán történteket. Véleménye szerint a Néppártnak nem a Fidesz mandátumaira van szüksége, sokkal inkább arra, hogy két hónappal az európai parlamenti választások előtt lezárja a belső vitákat.

A Fidesz tagságának felfüggesztésére a Fidesz és az Európai Néppárt közös javaslatára került sor, ettől függetlenül azonban a helyzet egyértelmű – mondta el Tóth Csaba. – Tegnap, a döntés előtt többször elhangzott kormánypárti politikusok szájából, hogy ha felfüggesztik őket, akkor kilépnek. Ezek után már csupán nyelvtani vitának tűnik, hogy ki kezdeményezte a felfüggesztést, hiszen a lényeg, hogy a Fidesz tagsága fel van függesztve, amit jól mutat az, hogy már a csütörtöki néppárti találkozón sem vehet részt. Nem hiszem, hogy ez lett volna Orbán Viktor célja.


Még semmi sem dőlt el
A politikai elemző szerint mandátumszám tekintetében a Néppártnak nincs szüksége a Fideszre. Hiszen a Fidesz várhatóan 11-13 mandátumot szerez, miközben a Néppárt előnye a második helyezett Szociáldemokraták előtt a legfrissebb prognózisok szerint nagyjából negyven hely. – Vagyis nem tud annyit nyerni a Fidesz Magyarországon, hogy matematikailag befolyásolja az erőviszonyokat. A Néppártnak tehát nem a Fidesz erejére van szüksége, hanem arra, hogy a belső vitákat lezárják. Két hónappal a választások előtt létfontosságú, hogy ne a saját pártcsaládjuk tagjaival, hanem az ellenfeleikkel való konfliktusra koncentráljanak. Ha egy párt ilyen rövid idővel a választások előtt elkezdi kizárni a tagjait, akkor várhatóan nem lesz sikeres. Amikor politikai szereplők önmagukkal vannak elfoglalva, az nem szimpatikus a választóknak – mondta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.