2019. március 15., péntek

ORBÁN KIRÚGÁSA ELDÖNTENÉ A “KERESZTÉNYSÉGRŐL” SZÓLÓ VITÁT IS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.03.14.


Orbán szeret hivatkozni arra, hogy az ő konfliktusa az Európai Unióban abból fakad, hogy ő védi a keresztény kultúrát, míg ellenfelei cserbenhagyták azt. Orbán a liberális demokrácia megsemmisítését tekinti “kereszténységnek”, illetve a vallásszabadság korlátozását a keresztény kultúra védelmének. Propagandája két pillérre épül: az egyik az emberi jogok, a pluralizmus, a szabadság és a demokrácia tagadása, a másik a migráció, a bevándorlás és a menekültek befogadásának elutasítása, hogy bármilyen keveredést megakadályozzon, ne jöhessen létre faji, vallási értelemben “kevert társadalom”.

Orbán európai bírálói nemcsak liberálisok, zöldek és szociáldemokraták, hanem főképp saját néppárti társai, európai kereszténydemokraták. Orbán ezért mondja róluk, hogy nem igazi kereszténydemokraták. A “kultúrharc” ugyanis nagy szerencsére nem a liberálisok és a kereszténydemokraták között dúl, mert az európai liberálisok, baloldaliak, és a konzervatív kereszténydemokraták egyaránt európai értéknek tartják a liberális demokráciát, és ez az Európai Unió közös nevezője. Az alkotmányos, többpárti, parlamenti demokrácia, a jogállamiság. Ez maga a demokrácia, mert egy demokrácia vagy liberális, vagy nem az.

Orbán ezzel szemben antiliberális ideológiát képvisel, amely a felvilágosodás előtti “kereszténységet”, a katolikus egyház által dominált feudális sötét középkort jelenti, a trón és az oltár szövetségét, a totális világnézeti államot, az abszolút monarchiákat, a jogfosztást, a tekintélyelvűséget, az istenkirályságot, az ellenállókkal vagy más világnéetűekkel szemben az állami inkvizíció működését, a jogfosztás különféle módjait, és a kereszténység nevében uralkodó leválthatatlan királyt. Orbán ezt az államot hozta létre a demokratikus látszat megtartásával. Ez kultúrharcot folytat minden szabadsággal és a jogegyenlőséggel szemben. A felvilágosodás utáni liberális demokrácia konzervatív kereszténydemokrata irányzata áll szemben Orbán felvilágosodás előtti vallási nacionalizmusra épülő diktatúrájával.

Ha Orbánt kirúgják az európai kereszténydemokraták a Néppártból, akkor azzal az európai kereszténységről szóló vitát is eldöntik. Orbán illiberális rendszere nem keresztény, mert a kereszténységnek nem ellentéte a liberális demokrácia, hanem az igazi keresztény értékeket tartalmazza: a másik tiszteletét, mások jogainak tiszteletben tartását, a szolidaritást, a befogadást, a szeretetet, a türelmet, és mindenek előtt a szabad választást. Ez áll összhangban a Bibliával, mert Istent és a bibliai keresztény értékeket nem lehet ráerőltetni senkire, mert az nem ér semmit, annak lényege éppen a belső szabad választás, az önkéntes azonosulás. Aki nem választja, Isten annak is tiszteletben tartja a jogát, és Jézus példázata arról szól, hogy nem szabad az államnak a konkolyt szaggatnia. Az egyházon kívüli ebereknek is vannak jogai, van szabadsága, méltósága, és csak ez ad esélyt arra, hogy a gondolkodását szabadon megváltoztassa...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése