2019. március 4., hétfő

VÁLASZTÁSI PROGRAMOT HIRDETETT AZ EGÉSZSÉGÜGY MEGÚJÍTÁSÁÉRT KÜZDŐ ORVOSCSOPORT

24.HU
Szerző: BENKE ÁGNES
2019.03.04.


Másfél milliós szakorvosi fizetés, intézkedési javaslat a hálapénz megszüntetésére, online értékelési felület - ezek a főbb pontjai a programnak. Céljuk, hogy megváltoztassák az orvosi kamara zárt és passzív munkamódját.

A nemrég alakult, és a Magyar Orvosi Kamara megreformálását céljául kitűző Újratervezés orvoscsoport azt írja most indult honlapján, hogy a stabil egészségügy szilárd orvosi életútra épül, ezért programukban az orvosi hivatás szakaszainak kritikus kérdéseit helyeztük előtérbe.

A jelenleg 89 aktív tagot számláló, a Kamarán belül alakult csoport többek között arra törekszik, hogy aki 2019-ben kezdi el az egyetemet, az 2025-ben már itthon találja meg hivatását és megélhetését.

Fontosnak tartjuk, hogy leendő kollégáink alakítói lehessenek az őket fogadó rendszernek, így a MOK-nak is.

Kiemelik a rezidensek problémáját is. Jelenleg aránytalanul nagy részben a fiatal orvosok, a rezidensek viszik a vállukon az egészségügyet. A teher pedig óriási az Újratervezés szerint. A fiatalok hamar kiégnek, és a szakvizsga megszerzése után sokan elhagyják az országot. „Ezért a programunk alkotásában kiemelten vettük figyelembe a rezidensek problémáit, megszüntetve ezzel az elvándorlás egyik okát, a nem megfelelően működő szakképzési rendszer hibáit.”

A jelenleg 89 aktív tagot számláló, a Magyar Orvosi Kamarán belül létrejött csoport a szervezeten belül szeretné megjeleníteni azokat az értékeket, amit az “1001 orvos hálapénz nélkül” online szerveződő Facebook közösség több mint 3000 tagja képviselt az elmúlt 4 évben:

"a sajtó és a társadalom aktív bevonásával, számos, a betegbiztonságot befolyásoló problémára hívtuk fel a figyelmet és dolgoztunk ki javaslati tervet (egészségügyi dolgozók egzisztenciális helyzete, kórházi fertőzések, sürgősségi osztályok helyzete, mentális egészségügyi ellátás, zavaros etikai ügyek, a hálapénz betegbiztonságot és orvosképzést romboló hatásai). Ezek többsége mára kormányzati program lett" – írják...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.