2019. március 4., hétfő

VENEZUELAIAK A MAGYAR KÜLÜGYI INTÉZETBEN: MADURO REZSIMJE SZÉTLOPTA AZ ORSZÁGOT

QUBIT
Szerző: SZÁSZI ÁRON
2019.03.02.


Soltész Béla Latin-Amerika-szakértő már 2015-ös látogatásán sem érezte magát biztonságban Venezuelában. Autók kígyóztak a határátkelőknél, az emberek a szomszédos országokba jártak át élelmiszert vásárolni. A mostani, még tragikusabb helyzetért a zuhanó olajárak mellett Nicolás Maduro elnöksége a felelős – mondta Soltész a Külügyi és Külgazdasági Intézetben szerdán rendezett Venezuela témájú szakértői kerekasztal-beszélgetésen. 

2008-2009 környékén Hugo Chávez politikai rendszere még sokak számára életképesnek tűnt. Cháveznél 2011-ben rákot diagnosztizáltak, 2013-ban pedig meghalt, ezután lett Nicolás Maduro az ország elnöke. 2016-ban az ellenzéki többségű parlament népszavazással akarta visszahívni az elnököt. A törvények szerint a választások előtt egy évvel már nem lehet kiírni ilyen népszavazást, és a Nemzeti Választási Tanács addig húzta az időt, amíg a népszavazás kicsúszott a legális időablakból. Ez volt Maduro első trükkje a hatalomban maradásért.

2017-ben Maduro elindította az új alkotmányozási folyamatot, habár semmilyen magyarázatot nem adott, hogy miért kell lecserélni az 1999-es chávezi alkotmányt. A 2017-ben megválasztott alkotmányozó nemzetgyűlés és a régi parlament azóta sem ismeri el egymást, az ellenzéki többségű nemzetgyűlés nem ismerte el a 2018-as elnökválasztás törvényességét sem. 2019 januárjában egy alkotmányos cikkre hivatkozva ennek a parlamentnek a házelnöke, Juan Guaidó felesküdött elnöknek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.