2019. március 2., szombat

VIP-PÁHOLYOK, TAO ÉS POLITIKAI KINEVEZETTEK, AVAGY GONDOLATOK A SPORTFINANSZÍROZÁSRÓL

MAGYAR HANG 
Szerző: MUSZBEK MIHÁLY
2019.03.02.


Hatalmas meglepetést okozott úgy a színházak, mint a sportegyesületeknél és a sportági szakszövetségeknél a kormány decemberi intézkedése, amely megszüntette az évi 38 milliárd forintos kulturális, valamint 50 milliárd forinttal csökkentette a sporttaót. Sokak szerint ez csak az első lépés afelé, hogy a közpénzt teljesen kivonják a sport és az alternatív színházi kultúra területéről. Ugyanakkor hallani olyan véleményeket is, hogy ez csak látszatintézkedés, más csatornákon a közpénz visszatalál oda, ahonnan most formálisan elvették.

Talán ez utóbbi hangok miatt maradt el a józan ésszel elvárható szakmai közfelháborodás. A színházi vezetők abban reménykedtek, hogy az állam más forrásból pótolja a kiesett bevételt, míg a jellemzően Fidesz-szimpatizáns sportvezetés „helyes” válaszát a Nemzeti Sport főszerkesztője fogalmazta meg, aki vezércikkben magyarázta, sőt üdvözölte azt az intézkedést, amely egyik percről a másikra elvonta a látványsporti finanszírozás közel harmadát.

Ez után nagy csönd lett, majd február 7-én a kormány bejelentette: a sporttao 2019. évi keretét mégsem csökkenti, sőt 125 milliárd forintra növeli. Az intézkedés magyarázataként mindössze annyi hangzott el, hogy Orbán Viktor találkozott a látványsportágak vezetőivel. Az elmúlt hetek elkapkodott és egymásnak ellentmondó kormányzati intézkedései mintha azt jeleznék, az állami sportirányítás keresi az utat a hogyan továbbot illetően. Talán segítségükre lesz ez a rövid szakmai áttekintés:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.