2019. március 12., kedd

WEBER MÉG EGYET DÖNG ORBÁN KÖRÜL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.12.



- A magyar miniszterelnök megint hülyét csinálhat a puha gerincű Néppártból 

- A tüntetések arra jók, hogy megmutassák: a kormány cseppet sem annyira sebezhetetlen, mint amilyennek feltüntetni igyekszik magát

- A korlátlan többletmunkával ki lehet zsigerelni az embereket, csak éppen emiatt előreláthatólag még többen hagyják el az országot, ami súlyosbítja a munkaerő gondokat, vagyis visszaüt az orbáni gazdaságpolitika

New York Times/Reuters

Döntő megbeszélés lesz ma Budapesten Orbán Viktor és az Európai Néppárt frakcióvezetője között, mert ahogy a német kancellár közölte: a találkozótól függ, hogy miként alakul a Fidesz sorsa a pártcsaládon belül. Mint emlékezetes, Weber hárompontos ultimátumot intézett a magyar kormánypárthoz, ám az idáig nem kért bocsánatot az unióellenes retorikáért, nem állította le a Juncker-ellenes plakátkampányt és nem is tette lehetővé, hogy a CEU amerikai képzése Budapesten maradhasson. Emiatt tovább szélesedett az árok a konzervatív táboron belül. Merkel mindenesetre úgy nyilatkozott, hogy különféle szárnyak működnek a tömörülésen belül, de az értékekről zajló vitáknak vannak határai. A CDU titkára pedig kijelentette, hogy pártja készen áll minden opcióra, és most arra várnak, hogy a magyar miniszterelnök jelezze: osztja-e a közös értékeket.

Bloomberg

Weber és Orbán mai egyeztetésén az a tét, hogy maradhat-e a Fidesz a legnagyobb európai pártcsaládon belül. E pillanatban úgy tudni, hogy utána nem lesz sajtótájékoztató. A miniszterelnök, aki a földrész nacionalistáinak zászlóvivőjeként illiberális államot épít, a minap elismerte: lehet, hogy pártjának távoznia kell az EPP-ből, de úgy állította be, hogy ez csakis a magyar félen múlik. Azt is megpendítette, hogy akár már a március 20-n esedékes néppárti Politikai Gyűlés előtt elhagyhatják a kereszténydemokratákat.

FAZ

1. Manfred Webernek megvan a maga gondja, mert a Néppárt az eltelt években nem győzött udvarolni Orbán Viktornak, ám a frakciófőnöknek most fel kell mutatnia a piros kártyát és 10 napon belül ki kell paterolnia a Fideszt a pártcsaládból. Az ok a plakátkampány, amely antiszemita hangulatkeltéssel lejáratja az EU-t. Lehet, hogy a bajor vezető ma formális kompromisszumra jut Budapesten, így minden marad a régiben. Mivel a változó erőviszonyok folytán veszélyben van a következő uniós költségvetés elfogadása, Webernek egyben kell tartania a frakciót. Máskülönben ő maga érdemi hatalom nélküli figura lenne Juncker székében. Ennélfogva megállapodásra kell törekednie Orbánnal, és ezt a magyar vezető pontosan tudja. Ráadásul akkor zajlik a vita, amikor a francia elnök felhívással fordult minden európaihoz az unió megújítása érdekében, mert meg kell védeni a közös értékeket.

Weber a minap egy tévévitában kifejtette, hogy legkésőbb március 20-án kiderül, mi lesz a megoldás a Fidesz ügyében. A jogállami eljárást nem tartja valószínűnek, mert ahhoz szükség volna a lengyelek jóváhagyására is. Ezért azt jósolta, hogy várhatóan folytatódik a vita a következő törvényhozási időszakban is a magyar, lengyel és román jogállami elvekről.

2. A lap úgy látja, ügyes húzás volt Weber részéről a hármas feltétel megfogalmazása, tekintve, hogy neki az az érdeke: benntartsa a Fidesz a Néppártban, de a végén a CEU-n múlik minden. A lavírozás oka az, hogy 12 magyar EP-képviselő van, továbbá Orbán jelentős befolyást gyakorol a térségben. A kikötések egyáltalán nem teljesíthetetlenek, ugyanakkor nem érintenek semmi lényegeset a magyar miniszterelnök szemszögéből. A frakcióvezető az utóbbi napokban többször is megfogalmazta a kívánságait, ezek mindannyiszor eltértek egymástól, úgy hogy széles tér marad az értelmezés számára, mármint hogy akkor most teljesülnek vagy sem. Ezzel párhuzamosan Orbán kijelentette, hogy a migráció és a keresztény értékek védelme ügyében nincs semmilyen lehetőség a kompromisszumra, ám ez alighanem elfogadható a bajor politikus számára.

A gusztustalan plakátok a héten eltűnnek az utcákról, ami igazából nem engedmény, viszont még mindig benne van a pakliban, hogy jön helyette a Timmermans elleni kampány. Annál is inkább, mert ő szociáldemokrata, tehát lehetne azt mondani, hogy ezúttal pártalapon folyik a hadjárat, miközben a hatás nagyjából ugyanaz volna. Ami a bocsánatkérést illeti, Orbán megtalálhatja a formát, hogy azt megtegye, minden különösebb hajlongás nélkül. Viszont itt van még a CEU ügye, miután az egyetem a kormány nyomására kénytelen az amerikai képzést Bécsbe átvinni. A hatalom azt állítja minden rendben, ám a rektor szerint ez egyáltalán nem így van, és elűzetésük csapás a felsőoktatásra, támadás a tanszabadság ellen. Webernek magának kell eldönteni, hogy elfogadja-e a hivatalos változatot, vagy pedig ragaszkodik az intézmény teljes jogú működéséhez...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.