2019. április 12., péntek

300 EZER CSALÁD KÉRHET BABAVÁRÓ HITELT - KISZORÍTHATJA A PIACI KAMATOZÁSÚ KÖLCSÖNÖKET

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2019.04.12.


A Magyar Nemzeti Bank becslése szerint 2021 végéig 300 ezren igényelhetik a Babaváró hitelt, és összesen mintegy 1500 milliárd forintot folyósíthatnak részükre. Átlagosan 5 millió forint kölcsön felvételével számolnak, a többség személyi hitel vagy lakáshitel helyett ezt fogja felvenni. Az alacsonyabb jövedelműek is labdába rúghatnak, ezzel a drágább hitelüket is kiválthatják.

Jelentősen felfuttatja a fogyasztási hitelezést 2022-ig a Babaváró hitel, és ennek kiszorító hatása is erős lesz – mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója tegnap a Portfolió Hitelezés 2019 konferenciáján. Ez azt jelenti, hogy a jogosultak (18-41 év közötti házasok) inkább ezt veszik majd igénybe, nemcsak személyi hitelek helyett, hanem lakáshitelek helyett is. Elég nagy kör számára ez lesz a racionális döntés – erősítette meg portálunknak az ügyvezető igazgató.

Mint korábban megírtuk, július 1-jétől igényelhetik a 10 millió forintos, szabad felhasználású, kamatmentes hitelt 20 éves futamidőre a házasságban élő fiatalok. Ha 5 éven belül megszületik a baba, a hitel kamatmentes marad, további gyermek születésével a hitel egy részét, a harmadik gyermek születésénél pedig a hitel egészét elengedik. Minden részlet a Babaváróról itt olvasható.

Az MNB úgy számol, hogy - bár a program 3 évig, 2022. június végéig tart - 2021 végéig mintegy 300 ezren igényelhetik majd a Babaváró hitelt. Átlagosan 5 millió forint felvételével számolnak. (Mivel ez egy hitel, a bankok hitelelbírálásán sok múlik majd. Erről részletesen itt írtunk.) Ez pedig azt jelenti, hogy 1500 milliárd forint kölcsönt folyósíthatnak, az állomány pedig – figyelembe véve, hogy közben törlesztés is történik – 1200 milliárd lesz 2021 végén – számolt Fábián. Ez egy konzervatív számítás – hangsúlyozta portálunknak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.