2019. április 18., csütörtök

"AZ ÖN FŐNÖKE AZ OROSZOKNAK KÉMKEDIK?" - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.04.18.


Az ex-kém Katrein ismét megerősítette, az orosz hírszerzés magyarországi tevékenysége súlyos. Orbán megpróbálja kijátszani a Nyugatot és Oroszországot egymás ellen. Lapszemle.

Magyarország az orosz hírszerzés logisztikai központja címmel a Voice of America Katrein Ferenc inkognitóban tett vallomását írja le, aki öt és fél éve hagyta el Magyarországot. Ahol a kémelhárításnál először műveleti igazgatóként, később a legfőbb vezető tanácsadójaként dolgozott. Az ön főnöke az oroszoknak kémkedik? – ezt a kérdést ugye nem szívesen teszi fel senki NATO-szövetségesének, márpedig nemegyszer fel kellett tenni a Magyar Alkotmányvédelmi Hivatalban, amikor Katrein gyanúba keveredett az elmúlt másfél évtizedes tevékenysége miatt. Márpedig jócskán szolgáltatott okot hozzá. ’Aztán eljött az a fordulópont, amikor kénytelen vagy nemet mondani’ – vallotta be maga az ex-kém Jamie Dettmernek egy vasútállomás közeli kávézóban Magyarországon kívül, ahol szürcsölgette feketéjét. Mert egyrészt olyat kértek tőled, amit nem tartottál helyesnek, másrészt akkor telt be a pohár, amikor már nem tudtál mit kezdeni az orosz hírszerzés budapesti tevékenységével, többek között azért, mert kettős orosz ügynököket kellett beszervezni.
Miért kell a Nemzetközi Befektetési Banknak Budapestre költöznie?

Mindez pedig akkor bukott ki, amikor a hidegháborút túlélt orosz befektetési bank budapesti áthelyezésére vonatkozó orbáni döntés politikai vihart kavart. Az ellenzék is feltette a kérdést, akárcsak a nyugati hírszerzés, hogy miért kell a Nemzetközi Befektetési Banknak Budapestre áttenni a székhelyét, hisz elég egyértelmű volt, hogy Nyikolja Koszov, a bank vezérigazgatójának szülei közvetlenül be voltak kötve a KGB-hez. Tehát az oroszok innen fognak kémkedni? A gyanúsítgatást persze mindenki visszautasította. Katrein Ferenc ennek az ellenkezőjét állította az újságírónak, teljesen világos, hogy ezen és sok egyéb cégen, befektetésen, üzleten keresztül az orosz hírszerzés megvetette a lábát hazánkban. Hisz Orbán kormánya teljes diplomáciai védettséget biztosított a bank számára. Az orosz hírszerzés összes szolgálata – az FSZB, a GRU és az SZVR – kifejezetten aktív tevékenységet folytatnak Magyarországon – nem kérdéses Katrein szerint. Úgy tűnik, Orbán kijátssza az oroszokat és a Nyugatot egymás ellen, mert a bank tevékenysége elé semmilyen akadályt nem gördített és nincs kontroll alatt. Márpedig egy NATO tagországnak felelősséget kellene éreznie szövetségesei iránt - véli Katrein. Sőt nemegyszer feltették maguknak a kérdést, hogy most ők a NATO-nak vagy az oroszoknak dolgoznak?
A magyarok nem vágták el a szálakat az orosz hírszerzéssel

A problémák ott kezdődtek, hogy a csehekkel vagy a baltiakkal ellentétben, a magyarok nem vágták el teljesen a szálakat az orosz hírszerzéssel. Szerinte 2007-ig visszavezethető ügyek vannak, és itt Gyurcsány kormányát is megemlíti, s ez nem újkeletű, korábban már több külföldi médiumnak is elmondta ezeket. Az elmúlt 8 évben legalább százan hagyták el a szolgálatot, mert meg volt kötve a kezük, mert munkájuk során az orosz kémelhárításba ütköztek. Szerinte az Unióba innen kémkednek az oroszok, a helyzetet súlyosnak nevezte és figyelmeztetett, senki ne becsülje alá az oroszok itteni tevékenységét.

Az oroszok már a spájzban vannak – kérdést körbejárva a német rádió és DeutschlandFunk is épp az orosz bank magyarországi tevékenységével foglalkozik, alapvetően azonban magyar, elsősorban a Népszava forrásaira hivatkozva. Az orosz kémkedésre vonatkozó vádat a kormány azzal veri vissza, hisz az orosz tulajdonrész a kisebbségi, csak 46%, míg a többségi tulajdon 5 térségbeli NATO-tagország kezében van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.