2019. április 28., vasárnap

AZ ÖSSZEDŐLÉS SZÉLÉRE KERÜLT A PALOTANEGYED LEGIDŐSEBB HÁZA

24.HU
Szerző: VINCZE MIKLÓS
2019.04.27.


A műemlék a korábbi tervekkel ellentétben mégsem született újjá fura öszvérként, de túlélése ezzel még távolról nem vált biztosítottá.

Másfél évvel ezelőtt hosszú cikkben emlékeztünk meg a Budapest XIX. századi képét óriási tempóban pusztító társasház- és irodaláz egyik állomásanak szánt, Baross utca 40-et érintő ingatlanfejlesztésről, melynek keretében a mai képét százötvennyolc éve elnyert egyemeletes épületet négy, illetve hét emelettel koronázták volna meg, zárójelbe téve a tetőterasz alá helyezett történelmi épületmagot...

Történelem

Az 1843-ban földszintes lakóházként, a magyar klasszicista építészet vezető alakja, Hild József tervei szerint született épületre 1861-ben ültettek újabb emeletet, a három központi ablak felett pedig megjelentek a félkörívet követő virágfüzérdíszek.

A századforduló előtt már az út túloldalán álló SOTE részévé vált, előbb fül-orr-gégészeti rendelőként, majd a rendszerváltás előtt vegyi raktárként, illetve a II. Kórbonctani Tanszék otthonaként ismert épület felújítása a szocializmus évtizedei alatt rendre elmaradt, változást pedig az elmúlt harminc év sem hozott.

Az egyetem 2004-ben lemondott az épületről, remélve, hogy az új tulajdonosok rendezik a sorsát, de nem így történt. Három terv is született a megmentésére: a hátsó szárnyhoz kötődő toldaléképületek lebontása után 2009-ben egy hotelprojektet, 2010-ben egy magánklinikát, 2017-ben pedig egy 66 lakásos garzonházat álmodtak meg ide, természetesen a műemlék épület felhasználásával...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.