2019. április 11., csütörtök

BARÁTAIKTÓL, ROKONAIKTÓL FÉLNEK A NEVELŐSZÜLŐSÉGET FONTOLGATÓ CSALÁDOK

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2019.04.11.


Több ezer nevelőszülőt kellene ahhoz munkába állítani, hogy a szüleiktől elvett gyerekek ne intézetekben nevelkedjenek. Emiatt is indított tájékoztató kampányt a kormány, egyelőre azonban ez nem tűnik túl hatékonynak, az egri rendezvényükre például egyetlen érdeklődő sem ment el. Ott volt viszont több olyan család is, akiknél már nevelkednek gyerekek. Volt köztük olyan középkorú nő, akinek ez a főállása már tíz éve, de olyan fiatal családanya is, aki nem adta fel a munkáját, amikor két saját gyereke mellé három kamaszt vállalt. Azért is tűnik ez elszalasztott lehetőségnek, mert a beszélgetéseink alapján úgy tűnik, a sikeres nevelőszülők személyes példája lehet a legnagyobb ösztönző az újak bevonására. Az egyik Heves megyei kis faluban is így alakult, ott “szinte minden sarokra” jut egy nevelőszülő.

Hiába írja elő a gyermekvédelmi törvény, hogy minden 12 éven aluli állami gondozott gyereket nevelőszülőnél, családban kell elhelyezni. Mindez teljesíthetetlen marad, amíg nincs elegendő számú nevelőszülő, aki fogadná a családjukból kiemelt gyerekeket. Az országszerte jelenleg aktív ötezer nevelőszülő most arra elég, hogy a szüleiktől elvett 24 ezer gyerek 64 százaléka nevelkedhessen családban. Ha ezen az arányon javítani szeretnének, sok ezer új nevelőszülőt kell munkába állítani.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) emiatt indított tavaly tavasszal egy, nevelőszülőséget népszerűsítő országos kampányt. Fülöp Attila, szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár kormánypárti politikusok kíséretében minden megyébe elviszi az üzenetet: “a kormány megbecsüli és elismeri a nevelőszülőket, és azon dolgozik, hogy minden állami gondozásba vett gyerek családoknál nevelkedhessen”.

A “Befogadlak” kampány keddi, Heves megyei eseménye viszont, amire mi is ellátogattunk, helyben valószínűleg nem tesz majd csodát. A helyszín, az egri Agria Szakképző Központ aulájában ugyanis egyetlen érdeklődő, potenciális nevelőszülővel sem lehetett találkozni a délután három órától kezdődő rendezvényen. Láthatóan inkább a megyei gyermekvédelmi szakma találkozója volt ez. Gyakorló nevelőszülők, a környéken aktív nevelőszülői hálózatok dolgozói és gyermekotthonok dolgozói beszélgethettek, közben az elhozott állami gondozott gyerekek kézműveskedtek vagy mesét hallgattak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.