2019. április 1., hétfő

CAPUTOVÁ SIKERE MEGTÖRHETI A POPULISTA TRENDET KÖZÉP-EURÓPÁBAN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTE LAJOS
2019.04.01.



- A szlovák elnökválasztás üzenete: köszönjük az orbáni modellt, de nem kérünk belőle. 

- Nem árt ha rákapcsol Orbán, mert a magyarok súlyosabb gondnak tartják a kivándorlást és a korrupciót, mint a migrációt.
- Nagy bajba kerül a magyar gazdaság, ha nem nem áll rá sürgősen az automatizálásra, mert lejárt a beszélő szerszámokra épülő gazdaságpolitika ideje.

Wall Street Journal

A lap szerint az EU-párti és korrupcióellenes Caputova győzelmével liberális fordulatot vesz az Európa nacionalista melegágyának számító Szlovákia. Meglepő, ám elszigetelt politikai eltolódás ez a térségben, amely a földrészen terjedő új nacionalizmus kiindulópontja. Orbán Viktor, illetve a PiS azzal tudott nagy sikert aratni, hogy azt ígérte: távol tartja a muzulmán bevándorlókat és megvédi a keresztény konzervativizmust. Ezzel szemben az új szlovák államfő éppen az ellenkezőjével lett befutó. Esetében a társadalmi liberalizmus annak bizonyítéka volt, hogy ő más, mint az ország politikai elitje, amely nyakig süpped a korrupciós botrányokba. Így pl. az újdonsült elnök azt hangoztatta, hogy a migránsok befogadásával kötelező segíteni a szomszédoknak.

Nagy segítségére volt a rendszerváltás óta nem látott hatalmas tiltakozó hullám, amelyet a kettős újságíró gyilkosság váltott ki. Maga Caputová annak tulajdonítja sikerét, hogy a lakosság kiábrándult az ország vezetéséből, elege van a gyakran erős, unióellenes jelszavakból. Mint mondta, a nagy többség az EU-hoz akar tartozni, és inkább aggódik a korrupció és a napi igazságtalanságok, semmint távoli brüsszeli harcok miatt. Arról is beszélt, hogy az eredményt egyfelől a szlovákiai stabilizálódás, másfelől annak a jeleként lehet tekinteni, hogy talán erősödik az integráció támogatottsága a régióban. Hogy ez utóbbi mennyire igaz, azt e pillanatban nem lehet tudni, mert a nacionalista pártok továbbra is döntő szerepet játszanak a szomszédos államokban. Orbán liberális ellenfelei tavaly korrupcióellenes üzenettel igyekeztek megverni a Fideszt, ám az a bevándorlás elutasításával kétharmadot szerzett. Amúgy az első fordulóban Szlovákiában 25 % állt a radikális, oroszbarát jelöltek mellé.

Deutsche Welle

A kommentár úgy értékeli a szlovák választás eredményét, hogy az a lakosság óhaját tükrözi, mármint hogy elég az orbáni modellből, a populizmusból és a demagógiából. Erre idáig nemigen van példa a térségben, de Caputová győzelme azt támasztja alá, hogy a szlovákok túlnyomó többsége „tisztességes” országban akar élni. Az elemzés fontosnak tartja, hogy az új elnök – akárcsak az első forduló után – ezúttal is köszönetet mondott a támogatásért - a kisebbségek nyelvén is, így a többi közt magyarul. A sikert pedig szerényen értékelte, minden hangzatos, győzelemittas retorika nélkül. Örömét fejezte ki, hogy öv alatti ütéseket, és főként populizmust mellőzve tudott felülkerekedni. Ily módon ellenpólust képez a régió jó pár populista-demagóg-nacionalista politikusával szemben, akiket Orbán Viktor egy személyben testesít meg.

Caputová nincs egyedül, az ún. haladó, balliberális reformpolitikát képviseli, amelynek hívei már egy ideje próbálnak összefogni és támogatókra találni a régióban. Nem egyszerűen a klasszikus liberalizmust hirdetik, vagyis a több jogállamot, átláthatóságot és jobb kormányzást, hanem leginkább társadalmi igazságosságot és átfogó szolidaritást akarnak. A legutóbbi felmérés azt tanúsítja, hogy utóbbi két témára igencsak volna igény a földrészen. Vagyis az olyan demagógokkal szemben, mint Orbán, nem a migrációt, vagy az állítólag hatalmi szándékokkal fellépő Brüsszelt tekintik a legsúlyosabb gondnak. Hanem a hatalmi korrupciót, a rossz gazdaságpolitikát, valamint a gyenge szociális politikát. Ha Caputovának sikerül valóra váltania programja egy részét, az fontos jelzés lesz a térség számára és fordulat nyitánya lehet: el az orbáni modelltől.

FAZ

Caputová jóformán az ismeretlenségből lett államfő, és elnöksége kísérletnek számít egy olyan országban, ahol idáig a hagyományos értékek és konzervatív nézetek számítottak irányadónak, olyannyira, hogy azokat – szavakban – még a szociáldemokrataként fellépő kormánypárt is hirdette. Az elemzés szintén fontosnak tartja, hogy a győztes külön köszönetet mondott a kisebbségeknek is – azok saját nyelvén. Azt próbálta meg kiemelni, ami összeköt. Így azt, hogy az eredmény igazolja: át lehet törni a gátat a konzervatívok és a liberálisok között. Győzelme politikai szenzáció, de az első forduló után már semmiképpen sem meglepetés. A kampányban azzal keltett feltűnést, hogy pl. az egyházzal és a tömeghangulattal szemben támogatta, hogy meleg párok gyereket fogadhassanak örökbe. Azaz olyasmit képviselt, amit választási stratégák „halálosnak” minősítenek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.