2019. április 27., szombat

CSAK A MAGYAROKNAK VAN DIPLOMATA-TESLÁJA AZ USA-BAN - AZ ELEKTROMOS AUTÓK GYÁRTÓJÁNAK HAZÁJÁBAN CSAK MI, MAGYAROK VESZÜNK TESLÁT AZ OTT DOLGOZÓ HIVATALNOKAINKNAK?

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.04.25.


Az amerikai Quartz magazin írt adatcikket arról, hogy milyen autókkal járnak az USA-ban dolgozó külföldi diplomaták. Megkapták a hivatalos adatbázist, amelyben benne van 2014 májusától 2018 augusztusáig az összes nyilvántartásba vett ilyen jármű. Mindez 174 ország 2320 autója, ezek járhatnak az USA-ban kék és piros követségi rendszámmal. Az adatokat ott is elég "újságíróbarát" módon, egy 146 oldalas nyomtatott táblázatban kapták meg, mint írták, amit digitalizáltak.

A legérdekesebb adat számunkra persze a magyaroké, ami igazán meglepő is. Alapvetően már azzal, hogy 38 százaléka a járműparkunknak prémiumkategóriás autó, eleve kicsit kimagaslunk az átlagból. Azon talán senki nem lepődik meg, hogy a listát Kuvait vezeti 75 százalékkal, tobzódnak a csúcskategóriás Mercedesekben, és egyébként is jellemzően arab államok vannak elöl ebben az összevetésben...

A 38 százalékos prémiumautó-jelenlét a magyar lista esetében a lengyel, török, indiai, szaúdi, thaiföldi diplomaták utáni helyre elég, de például az oroszok vagy a franciák arányaiban sokkal kevesebb prémiumautót használnak nálunk. (Igaz, hogy mekkora egy ilyen flotta, arra csak az első 10 helyezettet szerepeltetik, amelyben Mexikó vezet 74 autóval.)

Hogy valami konkrét képet is kapjunk mik a „high-end” autók, a kuvaitiak tíz Mercedes-Benz S-osztályt regisztráltak – átlag 90 ezer dollár értékben – de ilyen az Audi, Bentley, BMW, Cadillac, Genesis, Hummer, Infiniti, Jaguar, Land Rover, Lexus, Lincoln, Maybach, és a Tesla is.

És itt van talán a még meglepőbb adat a magyarokkal kapcsolatban, ugyanis nagyon úgy tűnik, egyedül nekünk van a világon diplomata-Teslánk az USA-ban. Egyet Washingtonban, és egyet New Yorkban használ a konzulátus. Ez annyira szokatlan, hogy rá is kérdezünk a követségeknél, mikor és miért döntöttek mellettük, mennyiért szerezték be ezeket az autókat, és esetleg milyen támogatások voltak rájuk. Valamint arra, hogy pontosan kik használják a két Teslát. És hogy a magyar kontingensnek hány darab diplomataautója van összesen az USA-ban. Arról, hogy mennyibe kerül egy Tesla, itt olvashat annak kapcsán, hogy éppen pénteken adták át az első "félig-meddig hivatalos" Tesla-kereskedői pontot Magyarországon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.