2019. április 30., kedd

CSALÁDOK ÉVE: TÖBB EZREN KERÜLTEK AZ UTCÁRA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2019.04.30.


Május elsején újra elkezdődnek a kilakoltatások. A kormány nem tárgyalt a megoldási lehetőségekről.

A mai napon lejár a moratórium, így szerdától már semmi nem védi a kilakoltatással fenyegetett családokat attól, hogy elveszítsék otthonukat. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar adatai szerint tavaly – „családok éve” ide vagy oda - összesen 3212 regisztrált kilakoltatás történt, ami szakértők becslése alapján közvetlenül legalább 9-10 ezer embert érintett – felnőtteket és gyerekeket egyaránt. A várakozások szerint a regisztrált kilakoltatások száma idén is háromezer körül alakul majd. Az esetek többsége továbbra is devizahiteles ügy. 

Ugyanakkor ennél is magasabb lehet a magánalbérleti szektorban történő kilakoltatások száma – pontos adat azonban nincs, ezeket az eseteket ugyanis semmilyen hatóság nem dokumentálja. - Csak ritkán fordul elő, hogy egy magánalbérletből a tulajdonos végrehajtási eljárással akarná kirakni a bérlőt – mondta Misetics Bálint, A Város Mindenkié (AVM) Csoport aktivistája. Szerinte a jogbizonytalanság ilyen eseteben mind a bérlő, mind a bérbeadó, mind a hatóságok részéről érezhető – ez az egyik oka annak, hogy még a tiltott időszakban is előfordulhat, hogy utcára kerülnek emberek.

A másik, hogy a végrehajtási törvény két esetben lehetővé teszi a kilakoltatást a téli moratórium alatt: ha az érintett önkényes lakásfoglaló volt, vagy az eljárás alatt rendbírsággal sújtották.

A Bírósági Végrehajtói Kar adatai szerint 2019 első negyedévében összesen 114 ingatlannal kapcsolatos „végrehajtási cselekmény” történt, ezek közül 19 volt önkényesen elfoglalt lakás kiürítése. 

Az Utcajogász Egyesületnek több olyan ügyfele is volt, akiket önkényes lakásfoglalónak minősítettek, és emiatt akarták a téli hidegben kilakoltatni őket – csakhogy az irataikból kiderült, esetükben szó sincs önkényes lakásfoglalásról. Egész pontosan az történt, hogy korábban jogszerűen használták a lakást, ám ez időközben megváltozott (például lejárt vagy felmondták a bérleti szerződést). Az önkényes lakásfoglalás ezzel szemben olyan szabálysértés, ami üres lakás elfoglalását jelenti úgy, hogy arra a tulajdonos nem adott engedélyt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.