2019. április 17., szerda

ELLENSZÉLBEN ORBÁN VIKTOR SEM BÍRJA SOKÁIG

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.04.16.


Orbán Viktor rezsimje biztosan nem maradhatna működőképes még évekig olyan ellenszélben, amilyenben a Fidesz vezetői most próbálják egyensúlyban tartani a NER-t. Ezért létfontosságú számukra, hogy valamiféle áttörést érjenek el a populista politikai erők a közelgő EP választásokon. Amennyiben ez nem következne be, Orbánnak biztosan stratégiát kellene váltania, ugyanis kezd elfogyni a levegő (no és a pénz) körülötte, és bármilyen nagy lelkesedéssel ropja a pávatáncot, ez kevés lesz egy olyan összetételű Európai Parlament ellen, amelynek tagjai már kívülről ismeri a lépéseit.

Francis Fukuyama, amerikai filozófus, politikai gondolkodó szerint az Orbán Viktor által kitalált illiberális állam hosszútávon működésképtelen. A ’90-es évek elején rendszerváltó országokban tapasztalható populista jobbratolódás nem meglepő, de nem is örvendetes fejlemény, ettől még nem gondolja Fukuyama, hogy reális alternatívát jelentenek a liberális demokráciákkal szemben az olyan hibrid rezsimek, mint a lengyel vagy a magyar. Szerinte az emberek nem kívánják vissza az egypárti, despotikus rendszereket, ezért lengyel és magyar kísérlet sem tarthat sokáig.

Sajnos kezdjük megszokni, hogy Orbán Viktor kísérleti alanyai vagyunk, vagyis évek óta próbál bennünket meggyőzni az elképzelései helyességéről. Talán soha nem fogjuk megtudni, hogy a magyar miniszterelnök komolyan hisz-e abban, hogy Magyarország legfontosabb küldetése a migrációs kihívásra adott válaszokban testesül meg, illetve, hogy egykori mentora, Soros György hazánk legfőbb ellensége. Elképzelhető, hogy annyira elkényelmesedett már, hogy elegendőnek tartja a menekültkérdés témájának felszínen tartását ahhoz, hogy újabb és újabb ciklusokon át megtartsa a hatalmát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.