2019. április 19., péntek

ERDŐ PÉTER: KÁR HAGYNI, HOGY A KERESZTÉNYSÉG ÉS AZ ISZLÁM FOGALMÁVAL EMBEREK CSOPORTJAIT FORDÍTSÁK SZEMBE EGYMÁSSAL

168 ÓRA 
Szerző: 168 Óra
2019.04.19.


A bíboros nagypénteki szavai szerint attól, hogy valaki magyarnak születik, még nem lesz keresztény. Mondatai nem igazán vágnak egybe Orbán Viktor elméleteivel.

Az égő Notre-Dame látványa nem csak a hívőket töltötte el mély fájdalommal – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Válasz Online-nak adott nagyinterjúban.

Az érseket arról is kérdezték, hogy nem fél-e az iszlám terjedésétől és a migránsok tömegétől, akiknek hatására megszűnik a keresztény Európa.

Lehet-e egy országot, egy kontinenst kereszténynek nevezni? A kulturális hagyományok és az építészet okán persze lehet, de mégiscsak fontosabb az emberek személyi meggyőződése. Azt a kérdést tehát érdemes megvizsgálni, hogy akik érkeznek, mit gondolnak a világról. Ez azonban korántsem olyan egyszerű

– felelte Erdő Péter.

Elmesélte, hogy 2015-ben volt olyan papjuk aki nemcsak a Keleti pályaudvar előtt beszélgetett az emberekkel, de felszállt a vonatra is és egészen Salzburgig velük tartott. Azzal jött vissza, hogy nagy részük egyáltalán nem is hívő ember.

A közel-keleti egyházi vezetők és szakértők mind azt mondták, hogy a párbeszéd rendkívül nehéz, inkább a nyugatiak voltak optimisták. A franciáknak nagy tapasztalatai vannak a bevándorlással, ők pedig elmondták: kár lenne hagyni, hogy ilyen kategóriákkal, mint kereszténység és iszlám, emberek csoportjait utólagos izgatással fordítsák szembe egymással

– mondta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.