2019. április 7., vasárnap

EURÓPA VISSZAVÁR

HVG ONLINE / OTTHON
Szerző: TÓTA W. ÁRPÁD
2019.04.06.


Az ellenzéki pártok tavaly képtelenek voltak megoldani az elemi matekpéldát. Egy év alatt nyilván rájöttek, hol hibáztak, és másképp indulnak neki az EP-választásnak. Hát nem. Ezek a vadászok szopni járnak ide. Vélemény.

Egy évvel ezelőtt szégyenkező, ázott figurák oldalogtak a mikrofonokhoz, amikor már muszáj volt. Egyik hebegett, a másik habogott, a harmadik kígyózott zavarában. Feltették a kezüket, majd motyogtak valamit arról, hogy a szamárpad is szépen csillog.

Az eredmény nem volt meglepő, manapság kutyulárd kilométerre keringő kisbolygók pályáját is ki tudják számolni. Az orbánviktorista tábor Orbán Viktorra szavazott, a tőle szabadulni kívánó – valamivel nagyobb – tömeg pedig ízlése szerint csemegézett a svédasztalról.

Kifinomult vacsora volt. A népes közönség egyetértett abban, hogy a Fideszből elég, de ezen belül volt, aki árnyalatnyit zöldebb vagy éppen piacpártibb alternatívát preferált, vagy egyszerűen csak új arcokat szeretett volna látni a politikában, esetleg igényt tartott a nemzeti romantika dallamaira a hatalomváltás után is.

Így van ez jól egy plurális, szabad országban, ahol mindenki eldöntheti magának, hogyan éli az életét, és megkísérelheti érvényesíteni az elveit a nagy, közös, folyamatos vitában, leginkább koalíciós kormányok útján. De mindannyian Orbán főztjét kapták az arcukba, valamint kedvenc pártjuk különböző eszközökkel folytatott felszámolását. Marha nagy eredmény volt megőrizni a párt identitását, ha utána jön a csődbiztos. Magyarország kicsit sem lett zöldebb vagy szabadpiacosabb, mint volt, de legalább az esély is elszállt.

Ámde ez nem a szavazókon múlt. Abban a néhány körzetben, ahol a pártok mégis közös jelölteket indítottak, győzelmek születtek. A pártok vezetői bizonyultak képteleneknek megoldani az elemi matekpéldát. De ez a tanulás útja: kudarcok után más utak megkeresése, és végül a helyes választást megerősítő siker. Egy év alatt nyilván rájöttek, hol hibáztak, és mostanra módosított stratégiával próbálkoznak.

Hát nem. Ezek a vadászok szopni járnak ide. Az EP-választásnak külön listával mennek neki az ellenzéki pártok, és nagy izgalom van a házuk táján, hogy ki mehet Brüsszelbe. Merthogy ez most más, tisztán listás, szóval itt nincs összefogáskényszer, blabla. Természetesen ez hazugság: igenis elvesznek szavazatok az Orbán-ellenes tömbből, különösen a kieső listákon (ahogy Bauer Tamás levezette a HVG 2018/48. számában). Emellett mindenképp létrejön egy újabb szimbolikus Fidesz-győzelem, mert ők lesznek a legnagyobbak.

Csak a kifogást keresték, hogy ne kelljen újraosztani a szerepeket. Hogy lehessenek még egy évig elnökök, társelnökök és hoszteszek a saját szemétdombjukon.

Eközben a fejlett Kelet-Európában: nos, ott sincs rendben minden. Orbánoid kisgömböcök tehénkednek országaikra, sötét maffiaügyek érnek össze pártkasszákkal, és a kutyafejű migránsok miatt is van nyugtalanság. Ellenzékük azonban elásott néhány csatabárdot itt-ott, aztán felvette a kesztyűt, és épp tanítja a helyi nemzetvezetőt abba dudálni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.