2019. április 24., szerda

FALUSI CSOK: VALAMI ITT NAGYON GYANÚS - A RENDELETRE EGYRE VÁRVA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.04.24.


Miközben szinte a legapróbb részletet is megismerhettük már a vidéki településeken élők hatalmas új lehetőségeiről, a falusi CSOK-ról, a rendelet még nem jelent meg. Úgy tűnik, a napokban nem is fog. Pedig elméletben csak a már tudatott részleteket kellene jogszabályba önteni.

Már majdnem két hét telt el azóta, hogy a kormány azoknak a településeknek a listáját is közzétette, ahol elérhető lesz majd a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), a rendeletet azonban még mindig nem hirdették ki. A legfrissebb hírek szerint erre még akár heteket is várhatunk majd. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos azóta már több fórumon elmondta: 2486 hátrányosabb helyzetű, 5000 fős lélekszámú település került a listára. (Itt vettük számba megyénként mely települések kerültek a kedvezményezett körbe.)

A lista jókora meglepetést kelthetett. Első ránézésre is látszik ugyanis, hogy nem igazán állhat meg az a korábbi bejelentés, miszerint az intézkedés azokra a falvakra vonatkozik, ahol a 2003. január 1-jei népességszámhoz képest nem éri el a 95 százalékot a mostani népesség. Nemcsak az a gond, hogy az érintett települések száma nőtt (korábban a lista 2031 tagú volt), hanem sajtóhírek szerint az is, hogy a rászorultak közül többen is kimaradtak, miközben olyan helyek felkerültek, mint Tihany és Villány. Pest megyéből is 60 település került a kiválasztottak közé, köztük például Szob, Sződ.

A Népszava végigvett néhány furcsaságot. Ilyen például, hogy a listán szerepelnek az ukrán határnál levő „választási” települések, ahol papíron jókorát nőtt a lélekszám, de nincs rajta például az elszegényedő Újdombrád...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.