2019. április 23., kedd

FAZ: SEEHOFER HIBÁZOTT, AMIKOR ORBÁN KEDVÉBEN AKART JÁRNI - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.04.23. 


- Kívülről is látszik, hogy egyre öregebbek a Fidesz hívei, a fiatalok inkább más pártokra voksolnak

- Zelenszkij a sötét ló, mert amit idáig produkált az példátlan, csak az a kérdés mi jön ezután?

- A nemrégiben küldött levélbomba után kiderült: egy szélsőjobbos amerikai félkatonai szervezet embereket képzett ki, hogy hogy Obama és Hillary Clinton mellett eltegye láb alól Soros Györgyöt is

FAZ

Nincs jó véleménnyel a konzervatív lap a német belügyminiszterről, amiért az ismét védelmébe vette Orbán Viktort. A kommentár emlékeztet arra, hogy Seehofer pár napja kijelentette: a politikusok időnként elragadtatják magukat. A gond csak ott van, hogy a politikus a magyar kormányfőt próbálta fedezni ily módon. Tehát az illiberális demokrácia megalkotóját, akinek a miniszter szerint továbbra is az igazi demokraták között a helye. Azt most hagyjuk, hogy a magyar vezető mennyire törekszik erre. Viszont olyasvalakiről van szó, aki oly mértékben aláásta a jogállamot, hogy abból már a Néppártnak is elege lett. Nos éppen ezzel az Orbánnal szemben ennyire engedékeny Seehofer. Weber, az EPP bizottsági elnökjelöltje szintén ellenzi, hogy Orbán kitegyék a pártcsaládból, de hogy mit gondol a budapesti „barátról”, az egyértelmű. Viszont párttársa megint csak elmulasztotta az alkalmat ez ügyben.

Die Welt

Az a baj a jobboldali populistákkal, hogy öregszenek, azaz ugyanazzal a gonddal szembesülnek, mint egykor a baloldal: egyre kevésbé képesek megnyerni a fiatal választókat. Vonatkozik ez a Fideszre, amely szintén vénül, valamint az Osztrák Szabadságpártra és a szintén brancsbeli Svájci Néppártra (SVP) is. A szerző, aki korábban Budapesten volt tudósító, természetesnek nevezi, hogy elsősorban az idősebbek hallják szívesen az ígéretet, miszerint megvédik őket a külföldi inváziótól és Brüsszel gyámkodásától. De a fiatalabbak inkább másra szavaznak. Az SVP volt az első jobboldali-populista tömörülés Európában, amely az idegenellenes politika jóvoltából szinte a semmiből az ország legjelentősebb pártja lett.

Az FPÖ vezetői 50 körüliek, egész életüket a politikában töltötték és a jó bejáratott utakat használják. Azaz semmi újat nem lehet hallani tőlük, csak azt, hogy új menekülthullám fenyeget és az iszlám Európát veszélyezteti. Az utánpótlást az Identitárius mozgalom szállította számukra, de amióta kiderült, hogy a christchurchi merénylő pénzt adott a szélsőjobbos szervezet vezérének, azóta az anyapárt kénytelen elhatárolódni ettől a kapcsolattól. A mérsékelt ifjúság viszont nem kér Haider utódaiból.

Ugyanilyen okokból hosszú távon bukásra van kárhoztatva az európai jobboldali populisták nagy példaképe, a Fidesz is. Orbán a rendszerváltás tájékán karcsú és hajlékony forradalmárként indult, mára elhízott és abszolút hatalmából csupán néhány, hasonló korú kegyencnek juttat bizonyos részt. Újoncok számára nála nincsen hely. A miniszterek és pártfunkcionáriusok idővel elszürkülnek és megkövesednek a pártban, éppen úgy, mint egykor a kommunista párt apparátcsikjai.

És a pártszerkezet egy nap annyira elkorhad, hogy csupán egy fiatal forradalmár kell, aki kívülről egy remek beszéddel összedönt mindent. De addig még sok idő telhet el. A folyamat egyelőre csak kis léptekkel halad, bár lehet, hogy a választási eredmények a vártnál gyengébbek lesznek az érintett erők számára. Ám ha utóbbiak nem reagálnak az apró jelekre, akkor lehet, hogy megbüntetik őket, ahogyan az a szociáldemokratákkal történt, amiért nem reagáltak a migrációra. Csakhogy a jobboldali populisták épp olyan nehezen módosítják az irányt, mint egykor a baloldal.

Politico

Az uniót veszély fenyegeti kívülről és belülről egyaránt, ám az EU-nak mégis kettős a viszonya az alapvető értékekhez. Erre figyelmeztet a Brit Külpolitikai Intézet, a Chatham House egyik kutatója. Az elemzés kiemeli, hogy a szervezet – sok más nemzetközi képződménytől eltérően - nem egyszerűen a saját érdekeit követi, hanem irányadó erőnek számít, amely jobbá akarja tenni a világot. Csakhogy amint bárki meg akarja határozni az „európai értékeket”, azonnal előjönnek a különbségek, egyrészt a tagállamok, másrészt a kontinens és világ többi része között. Az nagyon fontos, hogy a tagországok ne csupán hirdessék a közös normákat, hanem kövessék is azokat. Ám ott már gondok mutatkoznak, hogy a 28-ak mennyire segítik elő ezeknek az értékeknek az érvényesülését saját határaikon túl. Hiszen tekintélyelvű rezsimekkel kötnek megállapodásokat, nem biztonságos országokba küldenek vissza menekülteket, vagy csak hagyják, hogy azok meghaljanak a Földközi-tengeren.

Az biztos, hogy a jogállamot lehet a leginkább európai értéknek minősíteni. Ugyanakkor az EU csak nagyon keveset tesz, hogy fenntartsa a jog uralmát a területén kívül. Ezen túlmenően Brüsszel az európai értékekre hivatkozott, amikor kemény lépéseket tett Magyarország és Lengyelország ellen a jog megsértése miatt. Ám a szervezet korábban ugyanezt hozta fel indokként, hogy kikényszerítse a költségvetési szabályok betartását az euroövezetben, illetve a kvótákat, ám ily módon lejáratta a hivatkozási alapot.

És az is látszik, hogy itt nem Európa, hanem Németország ragaszkodik az elvekhez, ami azért gond, mert egy sor esetben a szabályokat azért utasítják el bizonyos kormányok, mert úgy látják, hogy azok mögött Berlin van, és azok aláássák a szuverenitásukat. Azaz a jogállam épp annyira megosztja az európaiakat, mint amennyire egyesíti őket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.