2019. április 15., hétfő

FÉL ÉVE NEM TALÁL OECD-NAGYKÖVETET A KÜLÜGYMINISZTÉRIUM, DE EZ SZERINTÜK NEM OKOZ SEMMIFÉLE PROBLÉMÁT

444.HU
Szerző: haszanz
2019.04.15.


2018. november 9-én mondta el búcsúbeszédét kollégáinak Cséfalvay Zoltán, Magyarország OECD és UNESCO nagykövete. Utódát azóta sem nevezték ki.

Kétségtelenül nem ez a legjelentősebb diplomácia poszt, bár eddig mindig akadt olyan fideszes politikus, akinek jól jött a diplomáciai megbízatás, ráadásul Párizsban kell képviselni Magyarországot a legfejlettebb ipari országok gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi tevékenységének összehangolására létrejött OECD-ben, valamint az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezeténél (UNESCO).

Süllyesztő és parkolópálya, de mégis valami


Az OECD nagyköveti posztra Orbán Viktor is figyel. 2010 végén a kormányfő személyesen kérte fel Mikola Istvánt, hogy vállalja el a posztot. Mikola az első Orbán-kormányban egészségügyi miniszter volt, de a legnagyobb figyelmet akkor kapta, amikor Orbán váratlanul helyettesévé nevezte ki a 2006-os kampányban, és szinglihordázásával elég komoly ismertséget is szerzett. Amikor Orbán Párizsba küldte Mikolát, éppen arról szóltak a hírek, hogy óriási harcok folynak a háttérben az egészségügy irányításáért.

Mikola elvállalta a felkérést, 2011 elején azt a Gottfried Pétert váltotta, aki a szocialisták kormányzása alatt is helyettes államtitkár volt a Külügyminisztériumban, 2005-ben az Európai Ügyek Hivatala elnöke lett, aztán - akkori hírek szerint túlságosan jó fideszes kapcsolatai miatt - további emelkedés helyett megkapta az OECD-nagykövet posztot. Ez számára süllyesztő volt, egészen 2010-ig. Akkor viszont Gottfriedet Orbán miniszterelnöki külgazdasági főtanácsadónak nevezte ki, utólag is megerősítve az állítólagos jó fideszes kapcsolatokat.

Az OECD-nagykövetség nem tűnik stresszes melónak, Orbán azonban az általa felkért Mikola munkájával állítólag mégsem volt elégedett, mert előfordult, hogy az OECD nem elég pozitívan nyilatkozott a magyar gazdaság előtti kilátásokról, sőt, megadóztatta volna a nyugdíjasokat, felemelve a nyugdíjkorhatárt is, hogy gyarapítsa a foglalkoztatottak számát. Ezért a Fidesz kisebb háborút is vívott a szervezettel. Selmeczi Gabriella már 2013 ilyeneket nyilatkozott: immár nemcsak "a Gyurcsány-Bajnai-csapattól" kell félteni a nyugdíjakat, hanem külföldről is veszélyes támadások érkeznek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.