2019. április 3., szerda

HATALMAS LAKÓPARK ÉPÜL A BUDAI HEGYEKBEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.04.03.


Az egykori Svábhegyi Szanatórium telkén 120 lakást építenek fel. A védett főépület megmarad, de a park nagy részétől búcsúzni kell.

Jelentős lakópark beruházás készülődik a budai hegyvidék egyik legértékesebb területén, az egykori Svábhegyi Szanatórium telkén, írja az Index.hu. A beruházás engedélyezési eljárásának kezdetét jelző előzetes vizsgálati eljárást a Normafa - természetesen Facebook-csoport vette észre a Pest Megyei Kormányhivatal honlapján.

Az Eötvös út sarkán álló hatalmas telek régóta kihasználatlan, korábban Svábhegyi Szanatórium néven a Semmelweiss Egyetemhez tartozott, ami 2010-ben adta el 1,6 milliárd forintért. A 3,5 hektáros, ma jórészt fákkal borított területen 120 lakás kialakítását tervezi az E10 Project Kft. Buda Hills villapark néven.

A Svábhegyi Szanatórium a budai hegyvidék egyik legimpozánsabb történelmi épülete. Elődje egy 1883-ban alapított vízgyógyintézet volt, a szanatórium Lechner Ödön tanítványainak tervei szerint, 1927-ben épült, és a két háború között élte fénykorát. Később üdülőszállóvá alakították, és Hajós Alfréd tervei szerint uszodával bővítették. A háború után tüdőszanatórium, majd belgyógyászati klinika lett, de 1998-ban bezárták. Azóta a Jakab Dezső és Sós Aladár által tervezett, a nagy nyugat-európai grand hotelekre emlékeztető létesítmény üresen pusztul...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.