2019. április 29., hétfő

HETVENNÉGY ÉVE VÉGEZTÉK KI BENITO MUSSOLINI OLASZ DIKTÁTORT

MÉRCE
Szerző: TÓTHA CSABA TIBOR
2019.04.29.


Tegnaphoz éppen hetvennégy éve, 1945. április 28-án, kivégzésük után tették közszemlére Benito Mussolini olasz fasiszta diktátor, élettársa Clara Petacci és kíséretük holttesteit. A kommunista partizánok eredetileg a közeli Giulianóban állították meg a menekülő fasiszta diktátort, ahol felismerésük után fegyverekkel végeztek velük.

Benito Mussolinit ezt megelőzően 3 évvel buktatták meg, amikor vezérkari főnöke, Pietro Badoglio marsall megpuccsolta, hivatalosan egy elzárt hotelben különítették el Abruzzi tartományban. Innen a visszavonuló német csapatok különleges Waffen SS egységeinek élén Otto Skorzeny vezetésével megszöktette rabságából Mussoliniékat, és a diktátort a Hitlerrel csatlós-vazallus viszonyt ápoló, az észak-olaszországi Garda-tó mellett megalakuló Saloi „Köztársaság” fejévé nevezték ki.

Végzete azonban így sem kerülhette el: 1945 április 25-én, Olaszország végleges, nyugati szövetségesek és kommunista partizánok (vöröscipősök, scarperosse) általi felszabadításának napján a bukott Ducét megbeszélésre hívták Milánóba a szövetségesek és partizánok, hogy további sorsáról itt határozzanak.

Azonban ezen a megbeszélésen Mussolini megneszelte, hogy a németek az ifjú olasz rendszernek való kiadatásáról tárgyalnak, és az árulástól, valamint sorsától megrettenve csatlakozott a Svájc felé vonuló német hadsereg egységeihez, ráadásul kíséretével együtt egyszerű Wehrmacht-katonának öltözött, egyenruhában, sisakban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.