2019. április 10., szerda

KENDE PÉTER: TOLVAJOK URALMA ALATT ÉLÜNK

KLUBRÁDIÓ / TŰRÁSHATÁR
Szerző: Klubrádió / SZUNYOGH SZABOLCS
2019.04.09.


Személyi diktatúra van Magyarországon, konkrétebben fogalmazva kleptokrácia -véli a 92 éves szociológus, politológus, író, Kende Péter. Hozzáteszi: szerencse, hogy ennek a rendszernek nincs ideológiája, így nem is tudja büntetni azt, ha valakinek más gondolatai, nézetei vannak. Az író megírhatja, amit gondol, a tudós azt kutathat, amit akar, és ez így lesz akkor is, ha teljesen államosítják a Magyar Tudományos Akadémiát.

A magyar történelem fordulatai nem akkor és úgy következnek be, ahogyan azt valaki tervezi, vagy jósolja, hanem egyszer csak történik valami, ami megváltoztatja az addigi világot. Így azt sem lehet megmondani, hogy mi ingatja majd meg az Orbánba vetett „közbizalmat”, ideig-óráig minden diktatúra fenn tud maradni, de az biztos, hogy egyszer csak vége lesz.

Kende Péter arról is beszélt, hogy a legfontosabb dolognak az együttélést, annak megtanulását tartja. Élete nagy részét Franciaországban töltötte, ahol mindenki franciának tartja magát azzal együtt, hogy rendkívül fontos az emberek számára az a régió, amelyben élnek.

Szabad gondolkodónak tartja magát. Nem vallásos, de magáénak vallja azokat az erkölcsi elveket, amelyeket egyházi vezetők is irányadónak tekintenek. Életében három nagy fordulópont volt '45, '56 és '89.

Szunyogh Szabolcs műsorában szó esett arról is, hogy miért roggyantak meg az elmúlt évtizedekben a felvilágosodás elvei, hogy milyen szerepe volt a magyar zsidóságnak a polgárosodásban, és hogy miért vált ismét szitokszóvá a liberalizmus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.