2019. április 29., hétfő

KÜLFÖLDI LAKÁSBÉRLÉS TÍZ LÉPÉSBEN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zsuzsi
2019.04.29.


Egészen pontosan Új-Zélandon, azon belül is Aucklandban nézzük meg, miként is lehet lakást bérelni. Mint Zsuzsi posztjából kiderült, a menet nem egyszerű, és ha az ember nem készül fel rendesen, érhetik komoly meglepetések (miként ez igaz általában mindenhol külföldön). Lássuk hát, miként bérelhetünk otthont külföldön

„Az elmúlt hetekben, hónapokban igen sokan voltak itt 1-2 hónapra munkát találni. Általában többgyerekes apukák jöttek. Mivel sok kérdésük volt érthető módon gondoltam írok egy kicsit a lakhatóságról, ami persze kötelező tétel az élethez.

#1 Bejárás

Meghirdetett bejárási alkalmak vannak, amire érdemes is elmenni, jó alaposan körülnézni. Ezt általában a kiadással foglalkozó ügynök tartja, aki igazából azon túl, hogy kinyitja a lakás ajtaját, több mindent nem csinál.

Meg se próbálja eladni a kecót, kedvet csinálni ahhoz, hogy kivegyék, ugyanis tudja nagyon jól, hogy ki fogják venni. Érdemes kérdezni tőle, talán tud is válaszolni, de nem kell meglepődni, ha kb. semmit se tud az adott ingatlanról.

#2 Jelentkezési lap, form, online/offline módokon

Először nem is értettem mire gondolnak, hogy majd töltsük ki a jelentkezési lapot az első lakás megnézéseink alkalmával.

Nos, itt a leendő bérlők, jelentkezési lapot töltenek ki, amin fel kell tüntetniük az alapvető adataikat, plusz munkáltatót, keresetet kb., illetve referenciákat kell megadniuk az előző lakhely tulajdonosától. Ha az nincs, akkor jó a munkáltató, vagy valaki, aki itt él már Kiwiföldön jó ideje, esetleg totál helyi ember.

#3 Az ügynökség választ

Az ügynökség ezeket begyűjti és kiválaszt általában 3 ideális bérlőt. A lapjaikat megmutatja a tulajdonosoknak, akik ezek után vagy akarnak személyesen találkozni a leendő bérlőkkel és az alapján döntenek, vagy annyira kiszervezték a kiadást, hogy sose találkozol a tulajjal, simán az ügynökség választ valakit.

Értesítenek emailben, hogy hajrá, ügyes vagy. Ja a referenciákat tényleg felhívják a döntés előtt. Küldenek arról is emailt, ha nem te kaptad meg a lakást.

#4 Ha megkapod a lakást

Megkaptad az emailt, hogy juhu tied a lakás. Találkoztok az ügynökkel és aláírjátok a szerződést, kulcsátvétel, lakásátadás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.