2019. április 29., hétfő

TOVÁBB DRÁGULNAK A BANKSZÁMLÁK - RENDET VÁGOTT KÍNÁLATÁBAN AZ MKB

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.04.29.


Május 15-étől emeli a bankszámlák költségeit a Budapest Bank. A CIB június 1-jétől drágít, a K&H a magasabb betétbiztosítási díjakra hivatkozva lép ugyanekkortól egy újabbat (áprilisban már növelték a díjakat). Az MKB kínálatában már most sincs szinte egyetlen korábbi számlacsomag sem. 

Az MKB ebben a hónapban felfüggesztette a Praktika, a Perspektíva és az Ambíció, a Digit@ll számlacsomagja értékesítését is. A múlt héten a Díjcsökkentő Prémium szolgáltatáscsomagot is kivezették. Indoklást nem tettek közzé, de ilyesmit nem is ír elő a bankok számára egyetlen jogszabály sem (a díjemeléshez viszont kötelező valamilyen indokot megadni). A lépés egyébként egyelőre csak azt jelenti, hogy újonnan nem nyithatók már ezek a konstrukciók, de akinek van ilyen csomagja, az továbbra is használhatja.

Úgy tűnik, érdemes ragaszkodni a régebbi számlához. Kalkulációink szerint ugyanis az új Extra elnevezéssel futó csomag drágább. Még azoknak is, akik magasabb (150 ezer forint feletti) jövedelmet utaltatnak a bankhoz. Például aktív számlahasználat esetén a havi átlagos költség a Praktikát használóknak 1350 forint, az Extra viszont ugyanilyen feltételek mellett 1680 forintba kerül. (Az összehasonlíthatóság miatt hagytunk átmenetileg benne még két régebbi csomagot a kalkulátorunkban, itt kalkulálhatja könnyedén, a használati szokások alapján tipizálva, a folyószámlák költségeit).

A K&H április 1-jétől emelt. Ahogy az infláció, a drágítás sem volt nagyon jelentős. Például a lakossági számlák havi díja 13 forinttal lett magasabb, a kártya éves díja körülbelül 160 forinttal emelkedett. Havi szinten (persze a használati szokások alapján jókora eltéréssel) kalkulációnk szerint a banki szolgáltatásért körülbelül 40-70 forinttal kell többet fizetni a korábbinál. A számlavezetés havi díja június 1-jétől 20-60 forinttal tovább emelkedik, a drágulás az alacsonyabb jövedelműeknél magasabb. Lépését a K&H a magasabb betétbiztosítási díjakkal indokolja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.