2019. április 7., vasárnap

"LEGYEN MINDENKINEK HOL LAKNI"

A VÁROS MINDENKIÉ!
Szerző: AVM
2019.04.07.


2019. április 6-án A Város Mindenkié (AVM) csoport és több tucat szimpatizánsa egy köztéri kórust szervezett a kilakoltatások ellen a Várkert Bazár elé. A köztéri éneklés és az elhangzott beszédek célja az volt, hogy felhívja a város figyelmét a lakhatási válságra az április 6-ai nemzetközi akciónap alkalmából. Valamint, hogy ismét kérjék Rétvári Bence államtitkárt, hogy válaszoljon törvénymódosító kezdeményezésükre, hogy egy gyermekes családot se lehessen közös elhelyezés nélkül kilakoltatni.

A német #Mietenwahnsinn csoport egy nemzetközi kiállásra hívta fel a lakhatás kérdésében érdekelt helyi szervezeteket. A kezdeményezés keretein belül végül 24 német városban szerveztek megmozdulásokat, úgy mint Freiburg, Hamburg, München, amihez 21 különböző európai város csatlakozott szolidaritási akciókkal Londonon át Nicosiáig..

A német csoport a nagyvárosok és agglomerációk helyzetét látja a legnagyobb problémának. Ahol kevés lakhatási lehetőség van a lakbérek emelkedése egyre nagyobb gondokat jelent. A berliniek által ingatlancápáknak nevezett cégek rekordmennyiségű profitot termelnek, míg a bérlőkön egyre inkább növekszik a nyomás. A kezdeményzés célja: olyan lakhatási politika, amely az emberek szükségletein alapul, nem pedig a befektetők profitérdekein.

A német szervezet szerint egy erős bérlőmozgalom fordíthatja el a lakhatást a kizsákmányolás logikájától egy olyan felfogás felé, ahol

a lakhatás mint alapjog

jelenik meg. Hiszen -- vallják -- a lakhatás terén is tapasztalható társadalmi egyenlőtlenség nem egy természettől való dolog. Hanem sokkal inkább annak a következménye, hogy a lakhatás, egyik alapjogunk, kereskedelmi alapokra került.

A helyzet nálunk is hasonló. A növekvő albérletárak folyamatosan növekvő terhet jelentenek a magyar dolgozók és családjaik számára. És ahelyett, hogy sorra szociális bérlakásokat adna át a hatalom, olyan presztízsberuházásokra költ, mint a Várkert Bazár, mely mindezeknek a szimbóluma is lehetne. A budapesti figyelemfelkeltő akció megnyitását követően A Város Mindenkié és szimpatizánsai ezért rögtön három olyan átköltést adtak elő, melyek ezt a kérdést problematizálták. Az első dal arról emlékezett meg, miszerint a fővárosban jelenleg is számos lakás áll üresen és kihasználatlanul. A megoldás a lakásállomány növelése, a szociális bérlakáshálózat fejlesztése lehetne. Ezt a képet bontotta ki a következő dal, amely egyértelművé tette a kapcsolatot a hajléktalanná válás és a kilakoltatások között, miközben visszautalt arra, hogy legalább 2500 üresen álló önkormányzati lakás van Budapesten...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.