2019. április 7., vasárnap

LESZÁMOLÁS AZ AGRÁRIUM MÍTOSZAIVAL

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Ansinn
2019.04.05.


Jó tíz éve ért sokk egy társaságban. Egy kedves, abszolút humán beállítottságú és szakmájú ismerősöm száján csúszott ki: „Agrárország vagyunk.” Amikor felhívtam a figyelmét arra, milyen csekély a mezőgazdaság súlya a magyar gazdasági jövedelemtermelésben és foglalkoztatásban, a döbbent reakciója ez volt: „Így tönkretették?” Ekkor jöttem rá, hogy honfitársaim fejében még mindig régi mítoszok élnek a mezőgazdaság súlyáról, szerepéről a társadalomban.

Persze, ezekkel azóta is találkozunk. A tejtermelők most szerveztek éppen tüntetést a Penny Market központja elé, mert olcsón mert tejet árulni. És a cég vezetői ahelyett, hogy a magyar lakosság, a fogyasztók érdekeire hivatkoznának, mentegetőznek: nem tudtak elég tejet felvásárolni, ezért kellett importot behozniuk. A szlovák tej meg ilyen olcsó.

Mintha mindenki természetesnek venné, hogy a magyar embereknek akkor sem jár olcsó tej, amikor elérhető, a magyar tejtermelőknek viszont jár, hogy a rosszabb minőségű tejüket drágábban megvegyük.

2017-ben a felvásárolt magyar tej átlagos zsírtartalma 3,66% volt, a szlováké 3,79, a fehérjetartalom aránya 3,24% volt a szomszédok 3,37%-ához képest. (Egyébként egyik ország termelői sem lehetnek túl büszkék: az uniós átlag zsírtartalomra 4,03%, fehérjére 3,37%.) Persze a boltba kerülő tej fehérje és zsírtartalma azonos, hiszen szabvány írja elő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.