2019. április 19., péntek

MEDDIG FINANSZÍROZZA MÉG AZ EU A KELETI HIBRID REZSIMEKET?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.04.19.


Ha lassan is, de kezdenek ráébredni a nyugat-európai kormányok arra a szomorú tényre, hogy a volt szovjet befolyási övezet országaiban nagyon másként mennek a dolgok, mint az EU régi tagországaiban. Mifelénk ugyanis történelmi hagyománya van az alakoskodásnak, a kétszínűségnek, és nem utolsó sorban a közpénzek gátlástalan lenyúlásának. A keleti országok politikai elitje pedig azzal védi ki a nyugati kritikákat, hogy náluk sem ritkaság az elvtelen politizálás, no és a pénznek a világ boldogabb felében sincs szaga. Ettől még nem menti semmi Orbán Viktort és csapatát, amely szinte tökélyre fejlesztette azt a rendszert, mely az egyik kezével üti Nyugatot, a másikkal pedig tartja a markát a bőkezű támogatásokért.

Amit már régen tudunk – hiszen mi vagyunk az elszenvedői -, azt nyugaton most kezdik felfogni. Az EU kohéziós támogatásai ugyanis sokkal inkább az államszocializmus egy modernebb változatának felépítését szolgálták, mint a gazdasági hátrányban lévő új, keleti tagországok felzárkóztatását. A német közszolgálati televízió minap bemutatott riportfilmjében három ország példáján mutatták be, hogy lényegében a hibridrezsimek kiépítését támogatták a nettó befizető nyugati országok azzal az irtózatos mennyiségű pénzzel, amit a szovjet tömbből kiszakadó államok kormányainak juttattak az új tagországok kormányainak.

A közelgő EP-választások különös hangsúlyt adnak ennek a felismerésnek, hiszen a nyugati kormányok pártjainak kampányában fontos szerepet játszhat ez a téma. Voltak előzményei a közös szennyes kiteregetésének, hiszen Manfred Weber, a német kereszténydemokraták (és az Európai Néppárt) listavezetője már kampányolt azzal, hogy büntetni kell azokat a politikai erőket, melyek nem arra használják fel a nekik juttatott forrásokat, amire szánták azokat. Itt nem pusztán az intézményesített korrupció elleni harc meghirdetéséről van szó, hanem arról a szomorú (és késői) felismerésről, hogy az ellopott pénzből a demokratikus jogállamok leépítését egyre nyíltabban felvállaló kormányokat finanszíroznak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.