2019. április 16., kedd

MEGÖLTÉK - " ÉN TUDTAM, MIN DOLGOZIK" - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.04.16.


Üzenet azoknak, akik vissza akarják szorítani a nacionalista hullámot. Caputová nem hajlandó a szélsőséges útra lépni. Mi a közös Magyarországban, Romániában és Csehországban?

Az amerikai Bloomberg hírügynökség beszélgetést közöl Zuzana Caputová megválasztott szlovák köztársasági elnökkel, aki azt reméli, hogy választási győzelme példaként szolgálhat azoknak a politikai erőknek, amelyek vissza akarják szorítani az Európai unió országain végigsöprő nacionalista hullámot. Caputová felidézi, hogy Jan Kuciak újságíró meggyilkolása adta meg neki a döntő lökést ahhoz, hogy induljon az elnökválasztáson. „Azonnal világos volt számomra, hogy a munkája miatt ölték meg, tudtam, hogy min dolgozik” - mondta az interjúban az új szlovák államfő. Kuciak az országot kormányzó Smer párt és egyes üzletemberek közötti kapcsolatok ügyében folytatott tényfeltáró munkát. Az az üzletember pedig, akit időközben megvádoltak azzal, hogy ő adta a megbízást az újságíró meggyilkolásához, ugyanaz a személy volt, akivel Caputová korábban szembekerült egy tervezett szemétlerakóval kapcsolatos vitában. Caputovának sikerült megakadályoznia a szemétlerakó létrehozását, és ennek nyomán indult el közéleti pályája.
Szlovákia bent marad az EU magvában

A megválasztott elnökkel folytatott beszélgetésről szóló cikkben a Bloomberg azt írja: Szlovákiát az a Magyarország és Lengyelország fogja közre, ahol a kormányzó párt az EU úgymond „keresztény gyökereit” védelmezi, és összecsap az unióval a multikulturális értékek és a jogállamiság ügyében. A szlovák vezetés kiáll amellett, hogy az országot benn tartja a tömb magvában, és támogatja a mélyebb integrációt. De néhány fősodorbeli politikus, köztük Robert Fico volt háromszoros miniszterelnök, így is csatlakozott ahhoz az erősödő regionális trendhez, amelyet a melegekkel és muszlimokkal szemben táplált gyűlölet, valamint az olyan összeesküvési teória jellemez, mint például Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormányáé Soros György milliárdos pénzemberrel szemben.

Caputová hangsúlyozta, hogy ő nem hajlandó a szélsőséges útra lépni, hanem Európa-párti és liberális. Saját győzelmét a változásért, a tisztességért és az igazságosságért való fellépés visszaigazolásaként értelmezi. „Nagyon remélem, hogy ez fog tükröződni az európai parlamenti választásokon is” - tette hozzá. Szerinte lehet, hogy a szavazóknak elegük van a politikai elitből, de a közvélemény-kutatási adatok arról tanúkodnak, hogy nincs elegük azokból az előnyökből, amelyekkel az EU-tagság jár. „A nyugati demokráciák megbirkóznak a bizalmi válsággal” - vélekedett a megválasztott szlovák elnök...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.