2019. április 13., szombat

PETÍCIÓ INDULT A GRECO ANTIKORRUPCIÓS SZERVEZET ORSZÁGÉRTÉKELÉSÉNEK NYILVÁNOSSÁGÁÉRT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2019.04.12.


Az Európa Tanács antikorrupciós szervezete, a GRECO 2017 óta folytat eljárást Magyarország ellen, mivel a négy évvel ezelőtti vizsgálatuk ajánlásait a kormány nem fogadta meg, sőt az azok betartását ellenőrző jelentéseket sem hajlandó nyilvánosságra hozni. Az aHang petíciós portál most levélküldő kampányt indított, hogy hozzák nyilvánosságra a jelentéseket.

A GRECO többek között azt várja a kormánytól, hogy növelje a törvényhozás átláthatóságát, csökkentsék Handó Tünde jogköreit a bírói szervezet felett, és szigorúan szabályozzák azoknak az eseteknek a körét, amikor egy büntetőügyet el lehet venni az azt vizsgáló ügyésztől.

A tagországok közül csak Magyarország és Fehéroroszország nem járult hozzá, hogy az Európa Tanács (ET) korrupcióellenes intézménye közzétegye az útmutatásainak végrehajtásáról készült országértékelést. Jávor Benedek EP-képviselő kétszer próbálta kikérni a jelentést Trócsányi László igazságügyi minisztertől, teljesen hiába.

Most az aHang petíciós portál indított levélküldő kampányt a jelentés nyilvánosságra hozatala érdekében, a kezdeményezéshez az Átlátszó, az eDemokrácia Műhely, a K-Monitor és a Korrupciókutató Központ Budapest is csatlakozott. A petíció szövege így hangzik:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése